Kryotech předvedl AMD Athlon na 1,4 GHz

Firma Kryotech, známá v oblasti přetaktování počítačů, vystavovala na výstavě Computex počítač s procesorem AMD Athlon na 1,4 GHz.
Firma Kryotech, známá v oblasti přetaktování počítačů, vystavovala na výstavě Computex počítač s procesorem AMD Athlon na 1,4 GHz. Stroj má proto jméno Cold-Fusion 1400. Tuto frekvenci získali díky extrémnímu podchlazení procesoru systémem SuperG, a to na – 40 st. C. Tímto zvýšením frekvence se docílí vyššího výkonu jak procesoru, tak i jeho cache. Samotný procesor je umístěn v pouzdře Socket A. Stroj je určen všude tam, kde je zapotřebí vysokého výpočetního výkonu, tedy CAD/CAM/CAE, DTP studia, v neposlední řadě i hry.

Živě komentuje: Naposledy jsme o firmě Kryotech slyšeli při výstavě CeBIT 2000 v Hannoveru. Tam předvedli první procesor, který byl provozován na taktu 1 GHz. Tehdy se jednalo o přetaktování procesoru AMD Athlon 750 MHz o 33 procent. Ještě 11 měsíců předtím to byl stroj Cold Fusion 550, postavený na procesoru (opět) AMD, tehdy ještě modelu K6-III. Nyní – 3,5 měsíce po uvedení Cold Fusion 1000 na jedné výstavě – přináší o 40 % rychlejší variantu na další významné výstavě.

Přetaktování se říká zvýšení taktu procesoru nad kmitočet daný jeho výrobcem. Samozřejmě výrobci procesorů to považují za nedodržení provozních podmínek. Sám mám podezření, že např. AMD dovede z „vyhořelého“ procesoru při reklamaci získat takt, při kterém procesor odešel.

Co že je na přetaktování tak škodlivého? To je stejné, jako když budu motor místo 6000 ot/min vytáčet na 8000 otáček. Výsledek bude zničený motor, protože kromě jiného jeho chlazení na vyšší tepelný výkon není dimenzováno a motor se tak přehřeje a zadře se. Zde je situace obdobná. Procesor se přetaktováním více zahřívá, takže se silně zkracuje jeho životnost. Jakmile se dosáhne určité teploty, procesor se teplem zničí – vyhoří. Nebojte se, ono vyhoření není skutečný požár s plameny, je to jen poškození jeho struktury vysokou teplotou. Kryotech si je vědom tohoto nebezpečí, a proto vedle zvýšení kmitočtu procesoru jej zároveň velmi mohutně chladí. Jen díky tomu se procesor nezničí a pracuje stabilně.

Ještě poznámku k frekvenci 1 GHz. Tento kmitočet byl mnohými považován za magický, i když na něm nic tak kouzelného není. Stejně tak se někomu může zdát magický kmitočet 666 MHz nebo 1,23456 GHz. Je to pouze hra čísel. Jediné, co je na tomto čísle nové, je to, že jednotka MHz je příliš malá, takže se začíná používat jednotka GHz. Také nám nepřipadá magické, že se běhají 3 kilometry oproti 400 metrům.

Diskuze (6) Další článek: Vlastní chybová hlášení Internet Exploreru

Témata článku: , , , , , , , , , ,