KryoTech Athlon 800 MHz

Do nového roku s Gigaherzem?
Takty procesorů se zvyšují takřka podle Moorova zákona - tak jak stoupá výkonnost procesorů každé dva roky, šplhají takty CPU po řádech: XT začínala na 4,77, AT 286 se dostaly ke 20 MHz, 386 poskočily ke čtyřicítce, 486 poprvé překročily hranici 100 MHz, kdy oddělily vnější pracovní frekvenci od vnitřního tempa práce centrální jednotky. Nejrychlejší Pentia III běží na 550 MHz, AMD tlačí svoje Athlony až k 650 MHz. Poslední řady však slibují prolomit magickou hranici, a dostat se na frekvence, o kterých jsme do teď slýchávali jen u mobilních telefonů.

Jenže na to si zřejmě budeme muset ještě chvíli počkat. I když se AMD podaří bez problémů spustit novou supermoderní výrobní linku v Drážďanech, pod stromeček si "mikrovlnný" Athlon nedáte. Anebo ano?

Pokud potřebujete nejvyšší výkon a jste ochotni si připlatit, můžete jej přetaktovat - ne jenom jednoduchým větrákem a velkým chladičem. Na trhu je profesionální řešení, které dává tušit výkonnost budoucích verzí procesorů. Firma KryoTech dodává zařízení, se kterým uživatel PC prorazí do dosud nepoznaných oblastí.

Již na CeBITu demonstroval KryoTech nejvýkonnější počítače, s hluboce podchlazenými procesory jak od Intelu, tak AMD. Tentokrát však AMD bude výherce, protože při stejné frekvenci je schopen jeho Athlon vyprodukovat vyšší výkon. Kdo bude chtít podchladit svoje PC a dostat maximum, sáhne po výrobku AMD.

Od KryoTechu vyvinutý postup doslova zmrazí procesory - provozní teplota obnáší -40 stupňů Celsia. Již v této době je dostupná verze pracující na 800 MHz, do konce roku se počítá s překročením gigaherzového taktu.

Jak se vyjádřila Dana Krelle, viceprezidentka pro strategický marketing AMD: "Kombinace chladící technologie KryoTech a do budoucna orientovaného návrhu Athlon procesoru vytvoří nový rychlostní a výkonostní standard v oblasti jednoprocesorových pracovních stanic."

AMD si zřejmě od tohoto oznámení slibuje posílení svého nejistého postavení v oblasti, ve které se bude muset prosadit nejtvrději - právě tento segment trhu přináší Intelu nejvyšší zisky. Zvláště s ohledem na oznámené zpoždění Coppermine procesoru, který má mít integrovanou vyrovnávací paměť druhé úrovně, nastává pro Intel těžká doba, kdy jej AMD předstihuje o mnoho koňských délek. S pomocí KryoTechu posunuje své procesory o pár měsíců dopředu, přinejmenším pro ty, co si chtějí připlatit.

Diskuze (2) Další článek: Velká otázka: stihne Microsoft uvést Windows 2000 ještě letos?

Témata článku: , , , , , , , , , ,