Křížem krážem hardwarovým nebem

V těchto dnech jsme svědky největší žně hardwarových novinek celého roku, právě probíhá CeBIT, největší IT výstava na světě. Výčet zajímavostí je natolik velký, že se nevejde do jednoho článku, a proto jsme byli nuceni udělat menší seriál článků o hardwarových novinkách na CeBITu. Dnes se budeme zabývat společnostmi AMD, Intel, nVidia, ATi. Co v článku naleznete? AMD se mění, Intel tlačí na mobilní technologie, nVidia má nový nForce a ATi představila své vlastní čipsety.
 

Intel: Modrá je dobrá

Oč je AMD profesionálnější, tak je Intel čím dál tím více přístupnější lidem. Na CeBITu byly pořádány soutěže o notebooky s procesorem Pentium 4-M, rozdávaly se bonbóny Intel s logem Xeon a pravidelně se pořádaly reklamní show. 

Nejvíce propagovaným výrobkem Intelu letošního CeBITu se stal procesor Pentium 4-M pro notebooky. Jedná se o procesor s jádrem Banias o taktu 1,7 GHz. Díky 0,13 mikronovému jádru se povedlo integrovat do procesoru 512 kB L2 cache.

reklamní foto firmy Intel

Procesor byl vybaven technologií SpeedStep, která dokáže rapidně snižovat energické požadavky procesoru. Při chodu na baterky se sníží napětí procesoru na 1,2 V (frekvence se také sníží), pokud ještě s procesorem nepracujeme, tak se během pár mikrosekund dovede přepnout do režimu Deep Sleep či dokonce Deeper Sleep. V tomto stavu potřebuje procesor napětí 1 V. Intel udává, že při tomto napětí procesor spotřebovává pouze 2 W. To je neuvěřitelně málo, pokud vezmeme v potaz, že tento procesor je na stejné výkonnostní úrovni jako AMD Athlon 1700+ nebo starší Pentium 4 1,8 GHz s jádrem Williamette.

Pentium 4 - M je Pentium 4 bez heat spreaderu 

Pro Pentium 4 - M v dnešní době existuje jen jediná čipová sada od Intelu - i845MP. Jedná se čipset i845D určený do notebooků, jiné záhady zde nehledejte. V brzké době dočkáme i čipové sady od SiS - SiS 650M, která na rozdíl od Intelu bude podporovat paměti PC2700 a FSB 533 MHz. Southbridge bude řešen čipsetem SiS 692, který podporuje USB 2.0 a IEEE 1394a. Více informací o čipsetech SiS se dozvíte v pokračování tohoto článku zabývající se právě SiS, která se neočekávaně stává technologickým leadrem.

Na CeBITu byl k vidění "monstrózní" procesor McKinley s 220 milióny tranzistory. Jedná se o jeden z nejvyspělejších 64-bitových procesorů dneška. Objevit by se měl během léta. Jeho nějvětší vadou je zastaralá výrobní technologie 0,18 mikron, která z procesoru dělá monstrum se spotřebou vysoko nad 100 W.

monstrózní McKinley

Intel představoval i přetaktované Pentia 4. Ještě před zahájením výstavy, v úterý, Intel představil na své tiskové konferenci procesor Pentium 4 na frekvenci 4,1 GHz, který byl chlazen tekutým dusíkem.

Z důvodu, že jsme přijeli na CeBIT až v útery večer, tak jsem se této tiskové konference nemohl zúčastnit, ale povedlo se mi vyfotit Pentium 4 taktované na 3 GHz, které bylo k vidění na stánku ASUSu. Tento procesor byl chlazen Vapochillem.

počítač s 3 GHz Pentiem 4

takto vypadala 3GHz sestava zevnitř

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,