Krize zažehnána: Intel předčil i nejoptimističtější ekonomické předpoklady

Úlevu z odeznívající krize již pociťuje většina firem z IT oboru. Jeden z hlavních tahounů tohoto segmentu, společnost Intel, však nyní překvapil a předčil i ta nejoptimističtější očekávání analytiků. Finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2009 jsou totiž veselá čísla.

Intelu se podařilo v posledním čtvrtletí roku 2009 hospodařit s čistým ziskem 2,3 miliardy dolarů, což je oproti 234 miliónům v roce 2008 razantní nárůst. Nutno ovšem připomenout, že v předchozím roce byly výsledky Intelu ovlivněny nemalými jednorázovými výdaji. Rok 2008 byl ovšem hodně nešťastný, protože v posledním kvartále Intel zaznamenal meziroční pokles zisku o 90% (více zde).

Intel.png
Vývoj akcií Intelu za poslední rok podle Google Finance

Analytici očekávali, že klíčový ekonomický ukazatel hrubé marže ze zisku vzroste na 58,8%, což byl velmi optimistický odhad. Intel ho však ještě překonal, a to na 65%. Za výsledkem stojí navýšení průměrných cen mikroprocesorů a posílení poptávky. Akcie Intelu posílily již po zveřejnění odhadů a je jisté, že nyní budou ještě dále posilovat. Očekává se, že aktuální zprávy od Intelu budou oživením pro celý počítačový trh.

Diskuze (12) Další článek: Steve Ballmer: Microsoft v Číně zůstane a podřídí se tamním zákonům

Témata článku: , , , , , , , , , , ,