Krátký průvodce optimalizaci PC (HW)

První část se zabývá HW problematikou: osazením PC a optimalizací a instalací IDE zařízení. Přidal jsem i několik obecných tipů a triků...
Kapitoly článku

Několik drobných rad týkajících se uspořádání PC Vám jistě pomůže předejít mnohým budoucím problémům a více optimalizovat výkon. Poznámka: Pokud se však ve svém systému nevyznáte (a ten běží jak má) řiďte se pravidlem: "Neopravuj nic, co je OK"...

A nyní k věci:

  • Neumísťujte PC do těsných prostor (do skříněk apod...).

Zdůvodnění: Počítač musí větrat - tepelný výkon Celeronu 500 je cca 28W, pokud připočteme čipovou sadu, grafickou kartu a HD dostaneme asi 50-60W tepelného toku při zátěží! Toto teplo je třeba odvětrat do okolí a nedovolit mu další "koncentraci". Zvýšení teploty ve skříni znatelně zkracuje "meziporuchovou dobu" MTBF (Medium Time Between Failures) součástí.

  • Pokud je PC na koberci, podložte ho pevnou podložkou.

Zdůvodnění: Počítačové skříně často fungují jako vysavač prachu. Prach pak způsobuje nejen mechanické poruchy (zejména CD, CDR a DVD mechanik) ale také i mnohé "tepelné problémy" a zkraty. Pokud své PC dostanete 5cm nad úroveň podlahy snížíte množství prachu nasávaného skříni na polovinu!

  • Uspořádání součástí

Nejlepší umístění ve skříni je "ob jednu pozici". To platí jak pro karty, tak pro mechaniky a disky. Rozhodně nedoporučuji vytvořit těsný sendvič typu HDD1, HDD2 a Floppy disk v těsném závěsu pod CD ROM-em. Zejména harddiskům a vypalovačce byste měli ponechat trochu "místa nad". (Np. vysokootáčkové HD přímo topí na 40-50C!). Tip. HD se nejlépe daří na spodní kolejničce ve skříni - podrobnosti viz. dále. Stejný nárok má i grafická karta, která většinou potřebuje místo "pod" (chladič je většinou na spodní straně). Pokud se karta zasekává po určité zátěži, zkuste odstranit zadní záslepku těsně pod ní - vytvoříte tak přirozený tok vzduchu.

Zdůvodnění: Vždy myslete na volný oběh vzduchu. Součásti, které jsou v těsné blízkosti se navíc mohou i elektromagneticky ovlivňovat a rušit.

  • Osazení PCI slotů a AGP

Viz. dřívější pravidlo - pokud je to možné, nechte grafickému akcelerátoru místo "na větrání". Pokud používáte AGP akcelerátor vyhnete se pak navíc riziku konfliktů IRQ (některé desky totiž sdílejí stejné IRQ pro AGP a první PCI slot). Vyjímkou je Voodoo2, které nepotřebuje IRQ a samo velmi topí (ve srovnání s jednoduchou VGA kartou pro 2D).

Poměrně problematický je i poslední PCI slot. Některé desky jej totiž nezvládají obsloužit v režimu Bus Master. Vyzkoušejte bezkonfliktní osazení - toto pravidlo je nadřazeno "větracímu pravidlu". K čemu je dobrá ventilace, pokud komponenta v daném slotu neběží!

Pokud lze někde vytvořit místo, vytvořte je grafické kartě. Zvuková karta má citlivý mikrofonní vstup a proto většinou patří co nejníže.

  • Vyhněte se ISA kartám

Zdůvodnění: ISA karty mají často jen 60% výkon ve srovnání s PCI řešením, a co je horší, přístup na ISA mimořádně zatěžuje procesor. Pokud tedy máte Celerona 400, TNT2 a SB AWE32 nebo 64 a "škube" Vám přehrávaní DVD, může to být právě zvukovou kartou! I ty nejlevnější PCI karty Vám urychlí multimedia.

  • Uspořádejte kabely

Dobrou metodou je skládání plochých kabelů "do harmoniky" a sepnutí gumičkou (lépe však velmi tenkým montážním páskem). Ploché kabely natlačené dodatečně "kolenem" do skříně většinou účinně brání v chlazení. Rozvrhněte si tedy jejich délku a trasu kudy povedou. Plochý kabel pro IDE by měl být osazen na obou koncích - pokud jej osadíte na začátku (přirozeně na desce) a uprostřed, pak Vám volný konec způsobuje určitou interferenci. To platí zejména pro kabely UltraATA66! Pokud chcete, můžete z FDD kabelu odstranit konektory pro 5 1/4 diskety. Pokud chcete FDD kabel zkrátit, odstřihněte "nepřekroucený" konec ("překroucený" přijde do mechaniky).

Pokud by nějaký plochý kabel ležel na chladiči procesoru, přichyťte ho k jinému (nebo i ke konstrukci skříně). Zvažte také, nemohl-li by jít jinudy.

Přetaktovávání

Patří mezi nejúčinnější metody "vylepšení" Vašeho PC. Přečtěte (nebo vytiskněte) si  np. tento článek, základy celé problematiky jsou uvedeny zde. Připomenu jen, že overclocking vyžaduje kvalitní chlazení - podrobná analýza zde a také kvalitnější komponenty, zejména základní desku (heslo: "S BX-em jde všechno lépe...").

Overclockěři: Pozor na velmi "ošidnou" frekvenci 83Mhz. Ta se jeví jako problematická zejména ve vztahu k harddiskům (při této frekvenci častěji selhává harddisk, než procesor či paměť). Chyby a lá: "Poškozený soubor VXD...", "Systém nemohl najít...") jsou v tomto případě často známkou "rychlostních a taktovacích problémů" harddisku. Nejnovější disky jsou většinou OK...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,