Krátké foto: vodní chlazení od Gigabyte

Gigabyte uvedl velice zajímavý produkt v oblasti vodního chlazení procesorů. Nic neříkající kódový název GH-WIU01 ukrývá efektní chladící systém s příslibem kvalitních výsledků. Podívejte se na první fotografie této novinky, která nám dorazila exkluzivně do redakce.

Čerpadlo je pevně spojeno s expanzní nádobou a tvoří tak jeden celek. Značka čerpadla není známá, nepřipomíná žádný běžně známý model. Výhodou je stejnosměrné napájení a kompaktní rozměry.

Pomocí otvoru na expanzní nádobě se do chladícího okruhu doplňuje kapalina a zároveň slouží na vyrovnávání tlaku. V tomto případě obsahuje i hladinový snímač, který vypne počítač při poklesu objemu kapaliny pod kritickou hranici.

Na ochlazování chladícího média slouží hliníkový radiátor vybavený 120 mm větrákem s kluznými ložisky. Má paralelní konstrukci, která neobmezuje průtok chladícího média v okruhu a zároveň jej efektivně chladí. Radiátor lze jednoduše namontovat zezadu na skříň.

Větrák radiátoru lze jednoduše regulovat potenciometrem propojeným s jednoduchým PWM regulátorem. Záslepka s potenciometrem slouží zároveň jako přechod pro hadice. Nevýhodou je horší dostupnost, kvůli nutnosti umístění zezadu skříně.

Jako chladící médium slouží specielní kapalina, která zabezpečuje hlavně antikorozní ochranu. V okruhu je totiž hliník a měď, což by v případě použití čisté vody vedlo ke galvanické korozi.

Na propojení všech součástí slouží průsvitné PVC hadice s průměrem 12/16 mm (vnitřní/vnější). Průměr výstupu pumpy je ale bohužel pouze 9 mm což, bude zřejmě omezovat průtok. Na zajištění hadic slouží jednoduché ruční pojistky.

Na samotnou výměnu tepla mezi procesorem a chladícím médiem slouží měděný blok s krytem z průhledného plastu. Odnímatelnou součástí bloku je i kovová spona, která slouží na montáž k desce.

Vnitřní struktura je tvořena velkým množstvím malých výčnělků, které v kombinaci se zvlněným dnem vytvářejí turbulentní proudění chladící kapaliny.

Na zabezpečení chlazení napájecích obvodů slouží přídavný větrák, který můžete zapojit v případě velkého zahřívání těchto součástek. V provozu větrák výrazně modře svítí podobně jako jeho větší bráška v radiátoru.

Detailní specifikaci produktu naleznete na stránkách výrobce. Test chladiče připravujeme na příští týden.

Diskuze (53) Další článek: Autor Sasseru dostal podmíněný trest

Témata článku: , , , , , , , , , , ,