Krátká recenze MP3 přehrávače iPod mini

V červnu se v České republice objevily první funkční modely přehrávače iPod mini firmy Apple. Protože tyto mašinky slaví zejména ve Spojených státech velký úspěch (jinde je společnost ani nestíhá dodávat), byli jsme na tento zázrak techniky pochopitelně zvědaví i my.
Kapitoly článku

Design a ovládání

Designově velmi zajímavě provedená rozevírací krabice nabízí ve své jedné polovině samotný přístroj a sponu na opasek, ve druhé kabely, manuály a CD s ovládacím softwarem. Spona je vyrobena z kvalitního plastu, takže ani po delším používání nehrozí její opotřebení nebo ulomení. Kabely jsou dostatečné dlouhé a lze je tedy používat i s počítačem umístěným například pod stolem.

Testovaný přístroj byl v modré barvě (další barevné variace v nabídce jsou: zelená, stříbrná, zlatá a růžová – poslední dvě jsou hůře k sehnání). Oproti klasickému iPodu má mini varianta nejenom menší kapacitu pevného disku, ale také menší rozměry. I tak je oproti přístrojům například od firmy iRiver spíše objemnější. To ale berme jako styl designu, na který nejsme zvyklí, protože u nás si své místo na výsluní obliby vydobyly právě výrobky této firmy a dalších podobných (většinou tchajwanských) výrobců, jejichž design je zpravidla trochu více netradiční.

Ovládací tlačítka jsou zcela zapuštěna do těla přístroje. Po hmatu není stisk příliš znatelný. Na horní straně přístroje je přepínač „Hold“, kterým lze ovládání zamknout.

 

 

Cena není vše

Čím jsou přístroje iPod tak atraktivní? Cena to určitě není, alespoň na první pohled. Přístroj se u nás prodává za necelých 9000 Kč bez DPH. Co z této mašinky činí výrobek vhodný ke koupi, je jeho integrovaný pevný disk o velikosti 4 GB. Podle výrobce se do něj vejde přibližně 1000 skladeb – při průměrné velikosti písničky 4 MB s tím lze souhlasit. Je tedy na zvážení každého uživatele, zda chce investovat do přístroje v cenové relaci 3-5 tisíc Kč s velikostí paměti typicky mezi 128-256 MB nebo zda investuje částku více než dvojnásobnou, a bude si moci užívat řádově vyššího počtu písniček.

Nahrávání skladeb do přístroje je možné prostřednictvím USB kabelu – přístroj umí využívat rozhraní USB 2.0, případně je možné využít připojení pomocí Firewire. V příslušenství standardně dodávaném s přístrojem jsou oba kabely. Jejich prostřednictvím lze přístroj také dobíjet. K tomu lze využít i dodávanou nabíječku, ale většina uživatelů sáhne spíše po kabelu, který je možné připojit přímo do PC.

Co u tohoto přístroje rozhodně využijete, je 25minutová vyrovnávací paměť, kterou oceníte například při sportu. Pokud by jí přístroj vybaven nebyl, docházelo by při každém větším otřesu k přerušení přehrávání hudby.

Velmi dobře je navržen pohyb v seznamu písniček. U jiných přístrojů je toto řešeno stisknutím tlačítka – každé stisknutí znamená pohyb o jednu položku, podržení potom pohyb v daném směru. Ne tak u iPodu. Zde prstem přejíždíte po celé ploše ovladače, přičemž pohyb se přenáší na LCD displej. I v menu se stovkami položek je tak možné pohybovat se velice rychle. Přístroj má ale mnoho dalších funkcí, které usnadňují práci s objemnou databází písniček. Ty je možno třídit do playlistů podle kritérií – např. oblíbenosti.

Přístroj je vybaven velmi jasným podsvětlením, které je možno zapnout v menu. To je trochu nepraktické, ale na druhou stranu nejde o příliš často využívanou funkci.

V menu se ovládá řada dalších funkcí (viz technická specifikace). K dispozici je i několik her (Solitaire) a aplikací (poznámky).

Dále je přístroj vybaven velmi jasným podsvětlením, které se zapíná v menu. Tam se také ovládá řada dalších funkcí (viz technická specifikace). K dispozici je i několik her a aplikací.

Bohužel přístroj nenabízí funkce, které jsou u konkurence v podstatě standardem – diktafon a rádio. K přístroji je sice možné dokoupit mikrofon, a tím zprovoznit funkci diktafonu, ale rádio v nabídce není.

Vyplatí se?

iPod mini je přístroj s klasickým designem, který má svým uživatelům co nabídnout. Umí přehrávat hudbu, není příliš těžký, lze jej bez problémů nosit i v kapse u košile. Mimoto nabízí takové věci jako kalendář a poznámky. Výhodou je příjemné ovládání. Na první pohled je nepříjemná vyšší cena, ale zda je opravdu tak vysoká, to je na zvážení každého zájemce. V poměru cena / kapacita je na tom tento přístroj lépe než jiné modely.

iPod mini
Přístroj zapůjčila společnost Quentin s.r.o.
Výrobce: Apple Computer
Cena: 8900 Kč bez DPH

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,