Krátká analýza současných desek a čipsetů

27. listopadu 1999
Týden v Doupěti SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Analýza dnešní nabídky v segmentu základních desek a zejména použitých čipsetů. Tyto základní informace by měli znát všichni prodejci HW. Pokud je budete znát vy, budete mít jistě navrch (a nedáte se ovlivnit marketingovými triky či počítačovými pověrami).

Název základní desky (v angličtině mateřské desky - motherboards) nebyl jistě zvolen náhodně. Tyto mnohovrstvé a značné komplikované elektronické soustavy jsou skutečnou základnou každého PC. Pokud bychom počítač přirovnali k automobilu pak by procesor byl motorem a základní deska podvozkem. Počítačový "podvozek" tedy poskytuje systému potřebnou stabilitu - pokud se jednotlivé komponenty hádají, či jinak "neladí" je to často způsobeno právě základní deskou.

Mnohé dnešní sestavy jsou z pohledu použitých základních desek šetřením na nesprávném místě. Marketingoví mágové ví, že v prospektu se laik spíše zaměří na typ procesoru a ne na typ použité základní desky. Takové sestavy sice většinou dobře šlapou do doby, než se ji pokusíte zásadněji změnit / modernizovat. Pokud tedy máte představu o tom jak chcete vybavit Váš počítač i v budoucnosti, věnujte výběru základní desky zvýšenou pozornost.

Srdcem základní desky je čipová sada

Základní desky jsou dnes ve své podstatě pro výrobce technologickými stavebnicemi - vždy jsou postavené na bázi určité čipové sady (chipset). Ten určuje 90% vlastností desky. I když mnozí výrobci obměňují a obohacují konstrukcí svých desek, stále zde zůstává příbuznost s jinými deskami se stejným čipsetem.


Základní čipy jsou většinou dva: vpravo tzv. North bridge i82443ZX, vlevo South bridge.
Deska na obrázku je ve formátu ATX, nahoře vidíme panel výstupních konektorů (LPT, COM, USB, KBD, mouse).

Protože 95% nově prodaných procesorů je od Intelu, zaměříme se nyní na platformu Pentium II /Pentium III / Celeron a současně nabízené typy. Poznámka: Podpora USB, IrDA, PCI 2.1, SDRAM, UltraATA 33 je dnes již samozřejmostí - proto ji nebudu zmiňovat.

Pojďme ale raději k jednotlivým čipsetům...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,