Králem čipsetů je SiS!

Před rokem se o firmě SiS téměř nemluvilo, nyní je to technologický leader na poli čipsetů. Největší konkurenti, VIA a Intel, se sice snaží bojovat, ale proti přesile SiS nemají šanci. Během posledních měsíců jsme byli svědky překvapivého nástupu výrobků SiS, v následujícím půl roce bude dominance těchto čipsetů ještě větší. 
 

Co na to konkurence?

Největším konkurentem SiS je bezpochyby VIA, která již přišla o poměrně velký kus trhu s čipsety. Největší taiwanský výrobce čipsetů neusíná na vavřínech a připravuje nové čipsety.

Čipsety pro procesory Intel

Prvním, na CeBITu uvedeným čipsetem, pro Pentium 4 je P4X333, který jako první v sobě implementuje AGP 8X a paměti PC2700. Přes uvedení čipsetu poměrně velký problém. Nortbridge je sice běžně k vidění, ale southbridge VT8235, který má USB 2.0 a V-link s propustností 533 MB/s k vidění na CeBITu vůbec nebyl. Při troše štěstí se ho dočkáme v květnu nebo červnu.

čipset P4X333

Těsně po P4X333 bude následovat P4X400 s podporou pamětí PC3200. Southbridge bude totožný s P4X333.

Problém těcho čipsetů spočívá v tom, že je téměř žádný výrobce nechce montovat do svých desek. Světlou výjimkou je ECS, ale takové firmy jako MSI nebo ASUS nechtějí o řešení od VIA pro Pentia 4 ani slyšet.

Největší trumfy, však VIA připravuje na podzim. V období září až říjen budeme moci těšit na VIA P4X600 s dvoukanálovou paměťovou architekturou. A úplně na konec roku (či spíše začátek příštího) se budeme moci dočkat P4X800 s podporou pamětí DDR II.

O nových southbridgích VIA mlčí. Dočkáme se podpory Serial ATA tento rok?

Čipsety pro procesory AMD

Do léta bychom se měli dočkat čipsetu KT400, který se od KT333 bude lišit podporou pamětí PC3200, AGP 8X,  rychlejším V-linkem a hlavně southbridgem VT8235. Díky tomu se i u VIA dočkáme nativní podpory USB 2.0

Ke konci roku se dočkáme čipsetu K8HTB pro procesory Hammer.

Poměrně velké záhady oplývá čipset KT533, který by se měl objevit do konce roku. Bude podporovat procesory Athlon XP s jádry Thoroughbred a Barton. Tento čipset by měl oficiálně podporovat 333 MHz FSB.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,