Král pohyblivých obrázků: Test multimediálních přehrávačů

Těžko si dnes představit, že se v minulosti pro filmy chodilo do půjčoven. Dnes se stahují přes BitTorrent a zkouknout se dají okamžitě. Jaký softwarový přehrávač ale vybrat?
Kapitoly článku

Fusion Media Player

Každý z programů na této dvoustraně je něčím výjimečný. Všechny tři dosud představené však mají jedno společné, jedná se o výborné programy našlapané funkcemi. Proč ale nepomyslet také na druhý pól? Jsou totiž mezi námi uživatelé, kteří se spokojí s naprostou jednoduchostí, kterým snad i Windows Media Player připadá příliš těžkopádný. Takové uživatele jistě uspokojí miniaturní Fusion Media Player.

V pouhých 330 kB instalačního souboru najdeme plnohodnotný přehrávač schopný otevřít nejběžnější formáty souborů; samozřejmě s využitím filtrů DirectShow. Uživatelské rozhraní je strohé a nevzhledné. Na domovské stránce programu však máte k dispozici hrstku hezčích skinů. Malý program, malé možnosti, malé nároky na uživatele. Fusion Player totiž svého uživatele nezatěžuje prakticky ničím. Stačí otevřít soubor a dívat se. V možnostech nastavení můžete nastavovat jen skin, asociace souborů a ukládání streamovaného videa. Jednoduchost zde však neomezuje v použitelnosti, neboť program nabízí přímý přístup k nastavení velikosti či poměru stran videa, ale zejména ke konfiguraci používaných DirectShow filtrů.

fusion.png
Fusion Media Player si poradí i s Rambem

Fusion Media Player je zcela zdarma. Vývojáři v současné době pracují na druhé generaci pojmenované Fusion 2.0 Corona, která nabídne nové uživatelské rozhraní a řadu inovací pro přehrávání hudby, videa i streamovaných multimédií.

Verdikt časopisu Computer: 8,3

Fusion Media Player
Multimediální přehrávač
Zdarma

http://www.fusionmedia.org

plusy

- plnohodnotný přehrávač v kapesním balení
- přenosná verze pro flash disky
- jednoduchost

minusy

- některé funkce navíc by prospěly

Fusion Media Player je miniaturní přehrávač použitelný i na přenosném disku. Dělá přesně a pouze to, co slibuje: přehrává. Mnohým uživatelům to však plně postačuje.

BSPlayer

Měli slávu, chtěli peníze, teď nemají nic. Tak nějak by mohl vypadat příběh pohádky, kterak zlí uživatelé tvůrce BSPlayeru v dobách, kdy zdarma býval, velebili, a když dolárky vykutáleti měli, krásti začali či ke konkurenci se odebrali. Ano, BSPlayer před časem býval nekorunovaným králem mezi videopřehrávači. Byl zdarma, svižný, stabilní, pohledný, dobře ovladatelný. Časem se objevila placená verze a bezplatná získala „bonus“ v podobě opravdu otravné aplikace pro zobrazování reklam. Jak bylo již mnohokrát prokázáno, placená aplikace v konkurenci minimálně stejně dobrých bezplatných nemá šanci.

 bsplayer.png
BSPlayer disponuje velkým množstvím skinů

Uživatelé od BSPlayeru utekli, vývoj se zpomalil, program ztratil na popularitě. Chcete-li jej přeci jen vyzkoušet, budete se muset smířit s faktem, že jde o adware. Program přichází s pohledným a dobře ovladatelným uživatelským rozhraním. Pro přehrávání využívá filtry DirectShow, přehraje tedy vše, na co máte v systému filtr nainstalován. BSPlayer v placené verzi PRO Lite je o několik drobností obohacená bezplatná verze bez reklamy. Stojí zhruba 250 Kč. Dražší verze PRO podporuje například přehrávání DVD video disků či umí naladit obraz televizní karty. Je také podstatně dražší, stojí totiž 750 Kč.

Kantaris Media Player

Kantaris je nadějný a zajímavý projekt, který si nezaslouží přehlédnout, přestože jeho „otec“ již na této dvoustraně představen je. Kantaris Media Player je totiž VideoLAN VLC Media Player „s lidskou tváří“. Kombinuje VLC a všestranně použitelnou zvukovou knihovnu Bass, která mimo jiné umožňuje hardwarovou akceleraci zvuku. Díky jádru VLC nemá problémy s přehráváním téměř žádného videa. Bez obtíží zvládne AVI, MPEG, WMV, MOV, MKV, QuickTime, H.264 a jiné, méně obvyklé formáty. To vše balí do slušivého oblečku v podobě skinu, který využívá grafiku nikoli nepodobnou poslední verzi Windows Media Playeru.

kantaris.png

Kromě oblečku nechybí ani podpora vizualizací, integrace s populární sociální sítí Last.fm či službou Apple movies trailers. Poslední dvě služby nejsou utlačeny nijak do pozadí, jako v jiných přehrávačích, nýbrž se vyskytují přímo v hlavním menu. Program pro ně nabízí podařené uživatelské rozhraní. Zajímavostí navrch je podpora zjišťování informací o přehrávaném filmu a na ní navázaná podpora vyhledávání online titulků. Aktuální verzi rozběhnete ve Windows 2000, XP i Vista, podpora Windows Aero je samozřejmostí. Instalační balíček má dokonce méně než u samotného VLC.

V testu se nejlépe vedlo přehrávači GOM Player, který je zdarma, umí přehrávat nekompletní AVI soubory a díky integrovaným kodekům si poradí se všemi běžnými formáty. Ty exotické jej ale snadno pokoří. Velmi dobře si stojí i VLC Media Player, běžného uživatele ale může odradit složitější ovládání. Na stranu druhou tento přehrávač disponuje obrovským množstvím funkcí. Jestli je umě dokážete využít. už záleží pouze na vás. Přejeme sledování plné zážitků.

fsc.jpg

 

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,