Facebook

Koronavirus Facebooku pomohl. Napříč službami má už tři miliardy uživatelů

Facebook oznámil historicky nejlepší výsledky za první fiskální čtvrtletí. Americká společnost utržila 17,7 miliardy dolarů, což je o 18 % více než před rokem. Jen 300 milionů dolarů pochází z přímých plateb a licencí, zbytek mají na svědomí reklamy.

Čistý zisk stoupl dokonce na dvojnásobek loňských čísel, konkrétně 4,9 miliardy dolarů. Nebýt koronaviru, mohla být čísla ještě vyšší.

Finanční ředitel Dave Wehner podotkl, že v březnu došlo k meziročnímu poklesu. Inzerenti byli opatrnější, kampaní méně. Nejhorší má však firma za sebou. Podle Wehnera se v prvních třech dubnových týdnech příjmy z reklamy srovnaly s loňskem. Přesto si však neodvážil předpovědět celkové tržby na aktuální čtvrtletí, které skončí v červnu.

Pozitivní efekt koronaviru? Zvýšená využívanost služeb. Lidé zavření doma se chtěli spojit s ostatními. Samotnou sociální síť si alespoň jednou za měsíc otevřelo 2,6 miliardy uživatelů (10% růst), denní počet uživatelů se zvýšil o 11 % na 1,73 miliardy. Obě čísla přitom v posledních čtvrtletích rostla o 8–9 %.

Souhrnný počet unikátních uživatelů, kam kromě samotného Facebooku počítáme též Messenger, Instagram a WhatsApp byl 2,99 miliardy za měsíc (11% růst) a 2,36 miliardy za den (12% růst).

Mark Zuckerberg během konferenčního hovoru při vyhlašování výsledků řekl, že v zemích s nejtvrdším dopadem pandemie vzrostlo množství zpráv o 50 %, počet videohovorů pak o 100 %. Konkrétně v Itálii pak lidé trávili v aplikacích o 70 % více času a skupinových videohovorů během března přibylo desetinásobek. Obecně pak přes WhatsApp a Messenger denně telefonuje přes 700 milionů lidí.

Váš názor Další článek: VPN na desktop i telefon: Přehled ověřených programů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,