Web

Kontroverzní internetové fórum 4chan je v podezření, že hrálo roli v londýnském útoku

Bizarní příspěvek na nechvalně známém kontroverzním internetovém fóru 4chan předpověděl středeční londýnský teroristický útok. Tvrdí to alespoň celá řada zdejších uživatelů, kteří nyní vymýšlejí teorie, zda fórum nehrálo v útoku nějakou roli.

Londýnem ve středu otřásl šílenec, který vozidlem vjel mezi chodce na Westminsterském mostě a následně nožem zaútočil na policistu. V důsledku jeho činu zemřeli tři lidé a dalších minimálně 29 zůstalo zraněných. Ve čtvrtek se k celé věci přihlásilo teroristické hnutí Islámský stát.

Snímek obrazovky 2017-03-23 v 18.12.22.png
Příspěvek, který obsahuje GPS koordinace Westminsterského mostu, kde k útoku o den později došlo. Dokonce je zde odkaz na přesnou stranu mostu

Bylo možné hrozné události zabránit? Podle uživatelů 4chan možná ano. Téměř přesně 24 hodin před útokem, v úterý okolo 15:00, se totiž na zdejší nástěnce „Politically incorrect“ objevil podivný příspěvek, který obsahoval odkaz na budoucí londýnskou událost.

Samozřejmě zde nebylo explicitně napsáno, co se má stát. Příspěvek ale obsahoval fotografii dvou pistolí a zprávu napsanou v morseově abecedě, což se po jejím dekódování ukázalo jako přesné GPS koordinace místa, kde k útoku o den později došlo. Příspěvek navíc sdílel uživatel s ID n1SoXPxB, který nikdy nic jiného nepřispěl.

Nikdo v tuto chvíli netuší, zda příspěvek skutečně měl co do činění s londýnským útokem nebo ne. Je ale dost možné, že se stane předmětem vyšetřování (pokud se tak ještě nestalo). Majitel 4chan Hiroyuki Nishimura serveru Gizmondo sdělil, že je na tuto možnost připraven a s případným vyšetřováním pomůže.

Diskuze (59) Další článek: Už osmnáct měsíců sedí ve vazbě a nechce říci heslo. Kontroverzní případ rozděluje společnost

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,