Konference ukazuje vzrůstající zájem o CAD/CAM a nutnost nasazování vyspělých technologií

Na konferenci k posluchačům promlouvaly mezinárodní kapacity.
Na naší třídenní konferenci přednášejí světové kapacity z tohoto oboru; zúčastňuje se většina významných firem a několik set uživatelů.

Konference Visions in Design organizuje Computer Press, BVV a Visual Connection ve dnech 28.-30. dubna. Visions in Design je zaměřena na oblast CAD/CAM/CAE, a již první den této velké akce pro malou komunitu odborníků ukázal, že skupina lidí, zajímající se o progresivní technologie, vůbec malá není. Slavnostní zahájení konference provedl sám ředitel firmy Computer Press a duchovní otec této akce, Jiří Hlavenka. Od samého počátku zde bylo přítomno několik set zájemců o obor a řešení v oblasti CAD/CAM/CAE. Úvodní slovo pak pronesl Karel Šperlink, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který si vzal nad Visions in Design záštitu. Karel Šperlink mj. uvedl, že k vyspělým společnostem nás mají posunout právě také vyspělé technologie a tvůrčí činnost, kterým oblast designu rozhodně je; bez podobného sblížení by byl náš plánovaný vstup do NATO a Evropské unie zcela určitě obtížnější. Z této konference má také vyznít jasné stanovisko, kudy se má náš stát v technologické oblasti ubírat. Většina našich poslanců jsou bohužel v oblasti technologií laici, proto se i ve všech vyspělých společnostech světa tito lidé obklopují odborníky, aby jim poradili. Poslanci se pak musí rozhodnout jak legislativně, tak exekutivně. I k tomu může Visions in Design pomoci.

Dva paralelní bloky

Jak již bylo v předešlém textu naznačeno, problematika nasazování technologií je dvojího druhu – jednak musí být zvládnuta samotná technologie, jednak musí existovat síla, která tuto technologii prosadí, a sice správné rozhodování o volbě správného systému. Proto byla konference Visions in Design rozdělena na dva bloky, a sice technologický a manažerský. V obou částech k posluchačům promlouvaly mezinárodní kapacity, ať už lidé přímo z firem, zabývajících se vývojem systémů (Scott Carter, Unigraphics Solutions), se zkušenostmi ze zavádění takových systémů (William Gascoigne, zaváděl CAD/CAM/CAE a PDM u Rolls-Royce, Mercedes-Benz, Ford Motor, Renault), nebo konzultanti z význačných firem (Jiří Polák, Deloitte & Touche), i nezávislí konzultanti. Z pozornosti světových kapacit vyplynulo, jaký má svět o ČR zájem, a jak akce podobného druhu citelně chyběla.

Zřetelný posun ke standardům

Vzhledem k tomu, že oblast počítačově řízených návrhů je všeobecně obtížná na zvládnutí a naučení, těžká i na používání, a v neposlední řadě nákladná, musí nastat určité sjednocení. Tímto sjednocením je platforma Wintel, tj. Windows s jednotným uživatelským rozhraním, které běží na procesorech Intel; operační systém Windows řešení toto dilematu odstartoval. Právě proto na konferenci promluvili i zástupci obou firem, Microsoft a Intel (Muehlfeit za MS, za Intel Mnichov Olivier Riviere, za jeho místní zastoupení Přemysl Staroveský).

Modelování je rovněž obrovským nástrojem komunikace. Řada nástrojů již proto je připravena, nebo se připravuje, např. na prohlížení výkresů přes Web prostřednictvím jednoduchých prohlížečů — celý svět klade na využití Webu stále větší důraz, oblast CAD/CAM/CAE nevyjímaje.

Kdo zvládne automobilový a letecký průmysl, zvládne vše

PDM znamená Product Data Management (někdy se označuje i jako EDM, Electronic Data Management) a slouží k vlastnímu řízení výroby a výrobní dokumentace. PDM byly věnovány oba bloky, manažerský i technologický. V manažerském bloku rovněž zazněly důvody, jakým způsobem si vybírají grafické systémy a PDM automobilky. Zvládne-li totiž grafický systém těžkou problematiku automobilového či leteckého průmyslu, zvládne pak všechno, podobně jako to platí u podnikových informačních systémů.

Každý moderní PDM by měl být připraven pro rok 2000, podobně jako PIS. Ty dobré již připraveny jsou...

Otázka nasazení vývojových systémů CAD/CAM/CAE a systémů PDM rovněž předpokládá určitou restrukturalizaci podniku — této problematice byla rovněž věnována přednáška v jednom z manažerských bloků.

Visions in Design provázela komorní výstava

Zde je patrný světový trend odklonu od gigantických výstav typu CeBit nebo Invex, který se podle amerického vzoru posouvá směrem ke konferencím, provázených jednoduchou exhibicí produktů, bez patrových stánků a jiných efektů, spíše ke střídmým stolům, potaženým bílým suknem, s jedním či dvěma vzorky technologií.

Kdo je již přednáškami unaven, nebo si vybral ty svoje, může si pak na stánku pohovořit se zástupci firem a shlédnout živou ukázku toho, co ten který systém umí. Určitá rivalita je samozřejmě i zde patrná. Největší vystavovací plochu měla pravděpodobně firma Silicon Graphics. Přímo proti jejich počítačům O2, Onyx a Origin, které se samy o sobě vyznačují ojedinělým designem, byla nastrčili u stánku Visual Connection pracovní stanici Intergraph TDZ-2000, která je na platformě Wintel snad nejvýkonnější a vyznačuje se podobným designem, jako stanice SGI. "Silikoni" ale už teď tvrdí, že až vylezou ven s pracovními stanicemi na platformě Wintel v polovině roku, budou ještě výkonnější než Intergraph.

Spíše než železo však byly přítomny ukázky softwarových grafických systémů a svoje místo na slunci zde prezentovali i distribuční firmy, např. nově vzniklá Datech 2000, která se orientuje na AutoCAD.

Váš názor Další článek: Logic Works oznámil plnou podporu Microsoft Repository 2.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,