Konečně se ti dva domluvili: 56 kb/s modemy mají jediný standard

Tvrdohlavým výrobcům modemových standardů to trvalo skoro dva roky, než se shodli na společném...
Tvrdohlavým výrobcům modemových standardů to trvalo skoro dva roky, než se shodli na společném standardu modemu umožňujícího přenos rychlostí 56 kb/s po digitálních linkách. Jedná se o firmy Lucent a 3Com (U. S. Robotics): byť má každá jinou obchodní strategii, jsou v oblasti modemových čipů zhruba stejně silné a jejich přetahování by asi trvalo léta. Obě společnosti uvedly ve zhruba stejnou dobu na veřejnost toto urychlení modemů, ovšem s vzájemnou nekompatibilitou – pokud jste chtěli dosáhnout této rychlosti, musely být na obou stranách modemy s čipy od stejného výrobce, tj. buď od Rockwellu (Lucentu) nebo od U. S. Robotics. To všeobecně brzdilo rozvoj tohoto standardu, byť obě firmy obvykle prohlašovaly, že "až se na standardu domluví, docílí se kompatibilita pouhou výměnou firmware", tj. načtením programového kódu do modemů, který bude zdarma.

Co přimělo náhle obě firmy k tomuto kroku, který má být upečen na zasedání ITU (International Telecommunications Union) v únoru v Ženevě? Především fakt, že s jejich neplodnou a trh poškozující hádkou přestaly být spokojení giganti jako Compaq či Intel, kteří dávali celkem nepokrytě najevo, že pokud to bude ještě nějakou chvíli trvat, vstoupí na trh sami a s rozvaděnou dvojicí "zametou" (no, tak snadné by to zase nebylo).

Celá křížovka má ještě jednu nevyplněnou tajenku, a tou je účast Rockwellu, původního vývojáře standardu K56flex a stále zřejmě největšího světového výrobce modemových čipů. Lucent v rozsáhlé výměně technologií získal práva na čip K56flex a evidentně projevil více chuti ke spolupráci s 3Com než tvrdohlavý Rockwell. V ohlášení kompatibilní technologie, která má být směsí obou výchozích standardů, se totiž jméno Rockwell vůbec nevyskytuje, takže tato firma zůstane asi se svým původním standardem osamocena – nebo úplně ze hry?

Váš názor Další článek: Intel útočí na SOHO síťový trh

Témata článku: , , , , , , , , , ,