Hardware | Grafické karty

Konečně externí grafika k notebooku za rozumnou cenu. Dopřejte si GTX 1060!

Koncept externích grafik, které u notebooků zvýší grafický výkon, je tu velmi dlouho. Většina výrobců prodává prázdné boxy, do nichž je třeba samostatně zakoupit grafiku. Tohle řešení se značně prodraží – jeden z mála boxů dostupných na tuzemském trhu, Akitio Node, totiž vyjde na 10 tisíc. KFA2 však začne dodávat zařízení SNPR GTX 1060, které grafickou kartu už obsahuje a cena není nijak šílená.

KFA2 je evropskou značkou výrobce Galax, který se standardně věnuje tradičním grafikám. Nyní se však rozhodl i pro externí koncept, na rozdíl od dalších výrobců však nabídne kompletní řešení. Do hliníkového šasi tak umístil upravenou GTX 1060 (6GB) ve zkrácené verzi a celý box je tak menší než v případě konkurence. O chlazení se stará dvojice 70mm ventilátorů.

Deska, do níž je karta zapojena, disponuje jedním slotem PCIe 3.0 ×16 a rovněž nutnou konektivitou pro notebook, tedy Thunderboltem 3. Monitory se potom ke grafice v boxu připojí pomocí DisplayPortu, HDMI nebo DVI-D. GPU je od výrobce přetaktováno na 1 531 MHZ a 1 746 MHz v boostu. O napájení se stará dodávaný externí adaptér s výkonem 230 W.

Grafiky KFA2 jsou standardně dostupné v tuzemských e-shopech, stejně jako na Amazonu, který je rovněž k dispozici českým zákazníkům. Externí model SNPR GTX 1060 se začne prodávat za cenu 499 eur, tedy asi 12 700 korun.

Diskuze (7) Další článek: Gearbest otevírá sklad v České republice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,