Konečně Celerony externě na stovce

Firma Intel oficiálně uvedla první model procesoru Intel Celeron 800 MHz s externím taktem na 100 MHz.
Firma Intel oficiálně uvedla první model procesoru Intel Celeron 800 MHz s externím taktem na 100 MHz.

Technické parametry

název procesoru Intel Celeron
takt jádra 800 MHz
externí takt (FSB) 100 MHz
cache L1 instrukční/datová 16 / 16 KB
cache L2 128 KB
multimediální instrukční sady MMX, SSE
patice procesoru Socket 370
pouzdro procesoru FC-PGA
cena za kus při odběru 1000 ks 170 USD

Procesor se od předchozích modelů procesoru Intel Celeron liší nejen opět vyšším interním taktem, ale od všech dosavadních modelů procesoru Celeron (tj. od prvního modelu 266 MHz až po poslední 766 MHz) liší externím taktem, který je zvýšen na 100 MHz.

Cena procesorů Celeron v přepočtu na 100 MHz

Graf znázorňuje průběh cen procesorů Celeron při přepočtu na 100 MHz taktu. Velmi zřetelný je cenový nárůst od 700 MHz interního taktu. Nový procesor s taktem 800 MHz však není absolutní špičkou. Díky jeho ceně se graf láme, což naznačuje jeho cenovou výhodnost v porovnání s dosavadním nejrychlejším Celeronem na 766 MHz.

Živě komentuje: Firma Intel byla dlouhou dobu kritizována za nízký externí kmitočet, jakým bylo 66 MHz. Dnešním dnem jsou prosby oficiálně vyslyšeny a vyřešeny. Počínaje procesorem Celeron s taktem 800 MHz budou mít Celerony rovněž externí takt 100 MHz. Celá základní deska tak bude moci pracovat s jediným taktem 100 MHz. Doposud se s procesorem komunikovalo na 66 MHz a s SDRAM na taktu 100 MHz. Násobič se dostával do poměrně extrémních čísel, u Celeronu s taktem 766 MHz byl násobič nastaven na 11,5x. Nový procesor Celeron 800 MHz bude mít násobič „jen“ na 8x.

Jaký je rozdíl oproti předchozím změnám v řadě Celeron? V první řadě neexistuje žádná A verze, která vždy doprovázela inovaci. První byl přechod od verze bez cache L2 k verzi s L2 cache velikosti 128 KB. Od té doby se vyžadovaly „áčkové“ verze procesorů Celeron. Druhý přechod byl z původního na nové jádro, které navíc podporovalo SSE instrukce. Proto se opět objevilo ono známé písmenko A, které odlišovalo původní verzi 533 MHz od Celeronu „A“ 533 MHz, který již SSE instrukce podporoval. Každé objevení takovéto specialitky se ovšem neobejde bez vysvětlování rozdílů, což samozřejmě něco stojí. Nyní se naštěstí nevyskytla žádná A verze, rovnou se přešlo na další vyšší kmitočet.

Před čtvrt rokem jsme psali naposledy o této nové verzi procesoru Celeron. Oproti tehdejším informacím o uvedení procesoru v prvním čtvrtletí je dnešní uvedení relativně optimističtější – první čtvrtletí sotva začalo a trvá tři měsíce. Správný byl rovněž předpoklad, že procesor bude uveden společně s čipovou sadou i820E2. První systém s touto kombinací bude představen na výstavě Consumer Electronics Show ve městě Las Vegas, která probíhá tento týden.

Diskuze (27) Další článek: Olympus C-700 UZ - Základní technické parametry

Témata článku: , , , , , , , , ,