Konečně autorádio s podporou WiFi

Již dnes si můžete splnit svůj sen, pro přetažení vašeho domácího archívu hudby stačí zaparkovat auto u domu v dosahu WiFi a stisknout tlačítko.
Popravdě se nejedná o nic zázračného, všechny použité technologie jsou běžně dostupné. Bohužel se také nejedná o řešení provedené v jednom kuse, které by šlo celé namontovat do běžného prostoru pro autorádio. I tak se ale jedná o zajímavý kousek.

Autorádio schopné vycucnout z mého počítače skladby jsem si vymyslel již dávno, jen to nikdo nevyráběl. Až nyní. Minulý týden začala firma Omnifi Media prodávat bezdrátové řešení Mobile Digital Media Player do automobilů. Samotné zařízení není upřímně autorádiem, chybí mu část pro příjem rádia, lze jej vnímat především jako doplněk vaší stávající kvalitní aparatury v autě.

Zařízení tvoří několik komponent: řídící box s šuplíkem na výměnné disky, modul s 20GB diskem, který lze připojit i samostatně přes USB k počítači, čelní panel standardní velikosti autorádia pro zabudování do volné pozice v přístrojové desce a nakonec i WiFi adaptér připojovaný přes USB na zadní straně řídícího boxu.

Ve výsledku tedy ve vašem autě přibudou tři další krabičky a současně musíte mít vedle normálního autorádia s reproduktory i volnou DIN pozici pro ovládací čelní panel. Instalaci popisuje stručný návod (PDF).

Pevný disk můžete naplnit dvěma způsoby, buď jej vysunete z řídící jednotky a normálně jej připojíte přes USB ke stolnímu počítači. Pokud ale využijete WiFi, můžete na čelním panelu vybrat z nabídky synchronizaci a vše proběhne vzduchem. Podobně můžete v autě přehrávat hudbu z domácího počítače, i když ji nemáte přímo na disku v autě. podporovány jsou formáty MP3 a WMA.

Pro přenos skladeb je nutné mít na počítači nainstalovaný a spuštěný synchronizační program, který poskytuje skladby dalším zařízením. Omnifi Media nabízí i podobné bezdrátové řešení pro připojení k běžné domácí hifi sestavě, proto to nemusí být určené jen pro synchronizaci s autem.

K samotnému autorádiu se tento přehrávač připojuje buď linkovým vstupem nebo přes anténu. Přehrávač pak naladíte jako rozhlasovou stanici.

Celý komplet stojí nyní zhruba 600 dolarů, tedy pod 20 tisíc Kč. Není to absurdně mnoho, ale vzhledem k množství komponent, složitější montáži a nutnosti investice do samotného autorádia to také není úplně ideální.

Již dnes můžete mít i od věhlasných značek autorádia s podporou MP3, které jsou schopné uložit cédéčka na pevný disk pro pozdější přehrávání. WiFi komponenty jsou dnes již velmi malé a také levné, takže by neměl být problém integrovat potřebné technologie i do běžného jednokusového autorádia. Omnifi Media Mobile Digital Media Player nabídne sice tyto možnosti již dnes a mnoho nadšenců po něm sáhne, na druhou stranu se chvíle čekání může vyplatit.

Diskuze (5) Další článek: Intel oficiálně uvedl na trh Pentium 4 HT Extreme Edition

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,