Konec zvukovek?

11. září 1999
Bojíte se Silvestra? SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Dostupné USB reproduktory, které pošlou vaši zvukovku do důchodu.
Pavel Pohořelský: Pamatujete si na loňské invexové číslo? Tehdy jsme psali o reproduktorech, které pošlou na věčnost vaši zvukovou kartu; měly totiž zvukovku v sobě a připojovaly se přes rozhraní USB. Přes všechny kvality však měly jednu velkou nevýhodu – a tou byla cena. Od té doby bylo na trh uvedeno už několik dalších modelů reproduktorů připojovaných přes USB. Jedním z nich je i Super-390 Speaker System, a to za podstatně nižší cenu.

Instalace na výbornou
Po otevření menší lepenkové krabice jsem byl překvapen – žádná disketa s ovladači, jen reproduktory, manuál a kabeláž. No co, USB určitě všechno zařídí, a taky že ano. Po připojení do napájení do sítě a zapojení USB kabelu, Windows 98 okamžitě zařízení našla a po doinstalování některých systémových knihoven byly reproduktory ihned připraveny k provozu – instalace tedy proběhla na jedničku.

Zvuk zvučí, hudba hraje, ale …
Zvuky přehrává výborně, reproduktory nešumí, kvalita je celkem slušná. Bohužel první problémy nastaly při přehrávání skladeb ve formátu MIDI. Jestliže při přehrávání zatížíte nadměrně procesor nebo přinutíte Windows k většímu odkládání na disk, zvuk se občas zadrhává. Reproduktory také umí jen FM syntézu, nikoli wave-table, vzhledem k ceně a cílové skupině zákazníků to ani nebylo úmyslem. Ovšem asi největší mínus je, že reproduktory nedokáží přehrávat zvuková cédéčka. Osobně cédéčka na počítači neposlouchám, ale někomu to může chybět.

Pro nenáročné
Super-390 Speaker System jsou díky jednoduché instalaci a používání ideální pro začínající a nenáročné uživatele, kteří nemají ve svém počítači zvukovou kartu. Mají poměrně kvalitní výstup, bohužel neumožňují přehrávat zvukové stopy na cédéčku – toho využívají některé hry, takže tam budete bez hudby. Záleží tedy na požadavku toho kterého uživatele, zda mu toto bude stačit, nebo jestli raději investuje do jednotlivých komponent.
USB reproduktory s integrovanou zvukovou kartou
Super-390 Speaker System
Zdroj: 3Stars, Veselíčko
Telefon: (0641) 20 61 01–5
Cena: 1 190 Kč bez DPH / 1 450 Kč vč. DPH
Záruka: 6 měsíců
Parametry: Kompatibilní s USB Rev 1.1 a PCI Rev 2.1, frekvenční rozsah 100 Hz–18kHz, výstupní výkon P.M.P.O 32W, magneticky stíněné, napájení 220V, vyžaduje USB, Windows 95 OSR2.5, Windows 98 nebo Windows 2000
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Bojíte se Silvestra?

Témata článku: , , , , , ,