Umělá inteligence | Nvidia

Konec šumu a artefaktů ve fotkách: Nvidia na ně poslala umělou inteligenci a výsledky jsou úchvatné

Pokud jste někdy fotili digitálním fotoaparátem či mobilním telefonem ve zhoršených světelných podmínkách, určitě jste si všimli šumu a dalších nepěkných artefaktů, objevujících se ve výsledném snímku.

Nvidia přišla s využitím umělé inteligence k odstranění těchto nedostatků. Podívejte se na fascinující video, ve kterém jsou porovnávány zašuměné zdrojové obrázky a výsledky po očistě umělou inteligencí:

Pokusy s využitím umělé inteligence při zpracování obrazu rozhodně nejsou u Nvidie žádnou novinkou. Známé je například softwarové zpomalování videa, kdy neuronová síť dopočítává chybějící snímky. Nvidia intenzivně investuje do výzkumu v oblasti umělé inteligence a technologií hlubokého učení pro využití v tomto segmentu.

Aktuální novinkou je využití technologie hlubokého učení pro automatické odstranění šumu a dalších nežádoucích artefaktů z fotografií. Neuronová síť byla vycvičena na příkladech zašuměných i čistých obrázků. Díky tomu dokáže provést korekci bez toho, aby měla k dispozici příklad bez šumu.

Nvidia použila pro akceleraci výukového systému TensorFlow grafické karty Tesla P100. K výuce bylo použito padesát tisíc ukázkových fotek, na kterých se umělá inteligence naučila, jak nahradit viditelné nedostatky.

Výsledky jsou rozhodně působivé – přínos této technologie vynikne zejména u snímků obsahujících nežádoucí text a na fotografiích s nadměrným šumem. Nástroje a techniky redukce šumu se sice vyvíjejí již řadu let a v rukou zkušeného uživatele mohou dosáhnout velmi dobrých výsledků, ale díky umělé inteligenci by mohly být dostupné i začátečníkům. Stejně jako u tradičních technik se však zdá, že při i používání technologie Nvidie dochází ve snímcích k určité (byť mírnější) ztrátě ostrosti.

Technologii, vyvinuté ve spolupráci s Massachusettským technologickým institutem a finskou Aalto University, stačí k úspěchu pouze dva zašuměné ukázkové vzorky snímku. Tým odborníků bude tento týden prezentovat svou práci na 25. ročníku Mezinárodní konference o strojovém učení ve švédském Stockholmu.

Diskuze (6) Další článek: Virus HIV „unáší“ z hostitelských buněk molekulu, která mu pomáhá v dalším šíření

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,