Microsoft | Prohlížeče | Edge

Vyšel Edge 122 a vyfotíte s ním nejen weby, ale také cokoli na obrazovce

Od 23. února je distribuován Edge 122 a potěší všechny, kteří využívají integrovaný nástroj na focení webových stránek. Nebo by ho využívali, kdyby byl lepší. Byl přepracován a skutečně nabízí o kus lepší uživatelský zážitek. Vyvoláte ho z kontextové či hlavní nabídky prohlížeče, ale také klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+S.

Teď můžete fotit nejen prostor webu, ale také prostředí za hranicí prohlížeče. Microsoft na focení ve Windows poskytuje nástroj Výstřižky a Edge jim začíná konkurovat. Oproti nim zejména neumí točit video.

Jinak do snímků doplníte základní geometrické útvary, vložíte šipky a text, rozmažete oblast nebo něco nakreslíte. Chybí zvýrazňování. Oproti testovací verze jsme se ani nedočkali integrace Copilotu a OCR, na které Výstřižky naopak lákají. Klávesovou zkratku pro snímání obrazovky pomocí nástroje Edge Screenshot můžete nastavit jako globální, prohlížeč vám to ostatně sám navrhne. Lze si i vybrat vlastní.

Edge 122 (2).png
Původní podoba nástroje na focení webů

Funkci Microsoft zapíná postupně. Pokud si nový nástroj na focení chcete hned zkusit, tak na stránce edge://flags aktivujte experimentální předvolbu Microsoft Edge Screenshot.

Edge 122 (4).png
Nový nástroj na focení nejen webů

Jiná funkce končí. Pamatujete na vylepšování obrázků? Úpravy prováděla AI, výsledky byly slibné. Současně někteří poukázali na možný problém se soukromím – zapnutá funkce posílala do Microsoftu adresy zlepšovaných obrázků. Modifikace totiž probíhaly v cloudu. Firma tvrdila, že s adresou nejsou spojeny identifikátory jednotlivce. S funkcí experimentovala od léta 2022, o necelý rok později ji zpřístupnila ve stabilním Edgi.

V reakci na kritiku upravila popis funkce tak, aby bylo zřejmé, že se servery Microsoftu dozví adresu obrázku. S veřejným experimentováním je každopádně konec. Výrobce k odstranění funkce pouze krátce uvádí, že ji ruší, aby zlepšil uživatelský zážitek. Edge podobně zkouší pomocí AI zlepšovat kvalitu videa, to ovšem provádí lokálně, takže vyžaduje výkonnou grafickou kartu.

Edge 122 (5).png
Edge vám navrhne, abyste nástroj na focení používali globálně

Poslední změny ve verzi 122 míří na podniky. Indikátor spravované stránky se přesouvá do nabídky pod tlačítkem zámku. Správci a správkyně mohou ve službě managmentu nastavit soubor doporučených zásad, kterými se pak koncový uživatel může, ale nemusí řídit.

Zdroje: poznámky k vydání Edge

Novinky v Microsoft Edgi

V pravidelně aktualizovaném článku sledujeme novinky v prohlížeči Edge od verze 94. Jaké aspekty produktu výrobce postupně přidal, vzal nebo upravil, zjistíte na dalších listech.

Diskuze (58) Další článek: Nový turecký stealth stíhací letoun TAI TF Kaan absolvoval první let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,