Konec spekulacím: Microsoft propustí 5000 zaměstnanců

Spekulacím, které se ohledně vlivu globální ekonomické recese na Microsoft vyrojily v posledním době, je konečně konec. Definitivní rozhodnutí o případném propouštění některých z více než 94 000 zaměstnanců společnosti mělo padnout a padlo při dnešním oznámení výsledků hospodaření ve druhém kvartálu finančního roku. Microsoft nepropustí ani 8 000 ani 15 000 zaměstnanců.

Microsoft se však nakonec opravdu rozhodl ke snižování počtu svých zaměstnanců přistoupit. Během příštích osmnácti měsíců jich propustí celkem pět tisíc. Zpráva o výsledcích hospodaření uvádí, že půjde o zaměstnance z oddělení výzkumu a vývoje, marketingu, obchodu, financí, právního, HR a IT. Součástí celkového počtu bude i 1 400 osob, které obdrží výpovědi ještě dnes. Toto opatření společnosti ušetří přibližně 1,5 miliardy dolarů, z toho 700 milionů ještě v průběhu fiskálního roku 2009.

V právě skončeném fiskálním kvartálu uzavřel Microsoft hospodaření s příjmy 16,63 miliardy dolarů, z nichž vzešlo 4,17 miliardy čistého zisku, což dělá 47 centů na akcii. Jde pouze o dvouprocentní meziroční nárůst, přičemž experti očekávali dosažení zisku alespoň 49 centů na akcii.

Zajímavá je také zpráva o poklesu ziskovosti operačních systémů Windows client, kde společnost zaznamenala pokles příjmů o osm procent, který si vysvětluje oslabením trhu s výpočetní technikou a silnějším prosazováním levných netbooků.

Zdroj: All about Microsoft

Diskuze (12) Další článek: Samba 4 na Linuxu bude podporovat Active Directory

Témata článku: , , , , , , ,