Web | Wikipedia

Konec nekonečného proklikávání: Odkazy na Wikipedii dostaly náhledy

Asi každý uživatel internetu se někdy dostal do situace, kdy něco vyhledával na Wikipedii a skrze její extenzivní množství odkazů se proklikal k úplně jiným tématům. Částečně proto, že nevěděl, jaké heslo se za odkazem skrývá a jestli je k tématu relevantní, takže na něj prostě musel kliknout. Nová funkce tohle eliminuje.

Wikipedia totiž dostala náhledy odkazů, tudíž kdykoli člověk přejede kurzorem přes odkaz, ukáže se náhled stránky s obrázkem (pokud ho heslo má) a prvními větami textu. Funkce na Wikipedii dává velký smysl. Náhledy zrychlují a usnadňují práci při dohledávání navazujících informací.

Wikimedia Foundation novinku před spuštěním dlouhodobě testovala a zjistila pár zajímavých věcí. První, že si ji vypnulo jen zanedbatelné procento lidí, takže se rozhodně nedá označit za otravnou. A druhá, že počet zobrazených stránek na Wikipedii mírně poklesl, takže lidé díky náhledům skutečně pracují efektivněji.

Pro Wikipedii jsou návštěvy stránek důležité, ale není to něco, za čím by se nutně hnala. „Wikimedia Foundation úspěch měří podle toho, jak se jí daří rozšiřovat vědomosti mezi lidmi a jak se stránky stávají informativnějšími a užitečnějšími,“ píše nadace na svém blogu. Wikipedia si zakládá na nestrannosti a funguje výhradně na základě dobrovolných příspěvků. Nezobrazuje žádnou reklamu.

Diskuze (7) Další článek: Týden Živě: Intel, Rusko a velmi zvláštní věc z Polska

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,