YouTube

Konec kralování Despacita. Nejsledovanějším videem na YouTube se stal Baby Shark

V relativní tichosti došlo na YouTube k překonání důležitého milníku. Nejsledovanějším videem na stránce již není píseň Despacito od zpěváka Luise Fonsiho, skladba, která svého času hrála doslova všude, ale dětská říkanka nazvaná Baby Shark. K úternímu dni nasbírala přes 7,049 miliardy zhlédnutí, čímž se dostala na první pozici. 

Zajímavostí je, že nejde o žádnou novinku, video na YouTube existuje skoro čtyři a půl roku. Během té doby pomalu ale jistě nabalovalo zhlédnutí, a když si jej pustíte, pochopíte proč – je to extrémně jednoduchá a chytlavá dětská písnička, kterou dlouho nedostanete z hlavy. Přitom skoro neobsahuje ani slova, děti si v ní jen do rytmu broukají o „tátovi žralokovi“ a „mámě žralokovi“. 

Ve skutečnosti je to ale známá americká skladba, kterou si americké rodiny již od minulého století zpívají ve volném čase, jen nyní dostala moderní, respektive jihokorejský háv. Za videem stojí společnost Pinkfong, zabývající se dětskými vzdělávajícími projekty v Jižní Koreji. Natočila dvě děti, jak zpívají a k písni vymyslela i vlastní tanec.

Jednoduchá myšlenka se vyplatila, video se v některých regionech stalo natolik populárním, že Pinkfong k tomu vytvořil celou sérii dárkových produktů. A taky na něj přistála žaloba od písničkáře Jonathana Wrighta, který nahrál podobnou verzi Baby Shark. Soud ale ještě není u konce a těžko říct, jak dopadne – samotná písnička je volné dílo, nikdo k ní nevlastní práva. 

O Baby Shark se také hovořilo minulý měsíc v jistém bizarním kontextu. Jak informoval deník The Guardian, tři zaměstnanci věznice v americké Oklahomě byli obviněni z krutého zacházení s vězni, kdy se zjistilo, že trestance připoutali a nutili je poslouchat písničku pořád dokola, déle jak dvě hodiny. Podle státního zástupce Davida Pratera se to mohlo negativně projevit na stresu vězňů, který byl již tak velký.

Diskuze (17) Další článek: Naše supermasivní černá díra v Mléčné dráze je introvertní a líné monstrum

Témata článku: , , , , , , , , , , ,