Konec internetového paušálu… v USA?

Tenká linka za paušál, tlustá "paid per gigabyte", a to dokonce v USA. Nám to nevadí, my nemáme ani ten paušál.
Podle jedné z osob nejpovolanějších, viceředitele světového telekomunikačního giganta Johna Sidgmoreho, nastane brzy konec internetového paušálu i, respektive zejména, v zemi, která to v Internetu zatím dotáhla nejdále – v USA. Sidgemorovo vyhlášení ale má logiku: uživatelé Internetu jsou stále náročnější na kapacitu linek a množství přenášených dat, a platí vlastně stále méně v poměru za přenesené megabajty.

Požadavky uživatelů na páteřní propustnost rostou každý rok desetinásobně, a tyto nároky ještě nějakou dobu potrvají; přes to, že se technologie i základní hardware (např. optické kabely) neustále zlevňují, rozhodně to není desetinásobně za rok – a tak kladou vlastníci páteřních sítí jeden kabel do země za druhým, ale brzy se jim to zřejmě přestane vyplácet.

Zlomem zřejmě budou požadavky klientů na řádově megabitové kapacity – záhy budou zpřístupněny levnými kabelovými modemy a producenti obsahu jim brzy poskytnou tučnou potravu, jako je třeba streaming video. Sidgemore v tomto směru nastínil vizi pro příští roky: zatímco běžný „textový“ Internet, ke kterému stačí běžný modem, bude samozřejmě nadále zdarma, vznikne cosi jako „tarif pro tučná data“, který bude zřejmě vybudován jako vstupní poplatek plus další placení za minuty strávené takto masívním využíváním internetových páteří – variantou pak bude placení za přenesená data. A aby to nebylo takto jednoduché, budou provideři kasírovat zákazníka za to, kudy jeho megabity tečou – pokud je například tahá z gigantické vyrovnávací cache svého providera a nezatěžuje tak páteř, nestálo by to nic, pokud jdou megabajty přes půl světa, platil by dokonce odstupňovaně, podobně jako při dnešním mezistátním telefonování.

Zmíněný cenový model by nemusel trvat věčně, nicméně pokud by nevznikl (a to je otázka velice komplikované dohody několika desítek subjektů, navíc si obvykle vzájemně konkurujících), mohl by se Internet v těchto datově náročných aplikacích dostat do slepé uličky: vlastníci sítí by nenatahovali další kabely, protože by jim to nikdo nezaplatil, tudíž by poskytovatelé obsahu ani nenechali těmto médiím vzniknout (a naopak).

Váš názor Další článek: Word 2000 – jemná vylepšení dokonalého

Témata článku: , , , , , , ,