Google | Android

Konec dortíkům. Android má nové logo a konečně víme název další verze. Je to Android...

Google vždy držel tradici, že každá velká verze Androidu nesla jak číselné, tak i slovní označení, které vždy bylo v duchu dezertu. měli jsme tu tak tyčinku Kit Kat, koláč či třeba Oreo. Nejnovější verze systému se ale bude jmenovat prostě Android 10 bez jakéhokoliv přídavku.

Názvy dezertů pro jednotlivé verze Androidu se staly tradicí, které byly vždy doplněny i o patřičnou sochu před sídlem Googlu. Ten ale zmiňuje, že mnohdy byly názvy matoucí. Ne ve všech jazycích se vyslovují všechna písmena a tak například u verze Lollipop nebylo u jazyků, které nejasně vyslovují „l“, zřejmé, že přichází po KitKatu. Matoucí i nejasné mohly být i pro ty, kteří se o tyto detaily vůbec nezajímají.

Android tak dá se říci dospěl, zanechává názvů podle sladkostí a bude jen jednoduše Android 10. Nový název a logo, které stále využívá hlavu malého robota, se poprvé objeví na telefonem společně s přicházející verzí Androidu Q (tedy Androidu 10). Ta přijde v následujících týdnech a lze očekávat, že jako první se dočkají uživatelé telefonů Pixel.

dd32b19b-6bc0-45dc-a808-87e480fd743e0ccb4a85-8cf1-48c7-aa0b-e474a469e214 
Nová verze systému se jmenuje prostě jen Android 10. Nové logo je černé a robůtek používá jiný odstín zelené.

Mobilní systém se tak přidá po bok konkurenčního iOS, které využívá číselné označení odjakživa a Windows 10, které se ale na desáté verzi zastavily údajně napořád. Společně s názvem se zároveň Google pochlubil, že Android běží na 2,5 miliardě aktivně používaných zařízení.

Betaverzi Androidu Q jsme vyzkoušeli. Co je nového?

Jak šel čas s názvy Androidu?

Google začal s názvy dezertů pro jednotlivé verze od písmena C a následně pokračoval až k poslednímu P. Žádných dalších se v dohledné době zřejmě nedočkáme.

Android 1.5: Cupcake

Android 1.6: Donut

Android 2.0: Eclair

Android 2.2: Froyo

Android 2.3: Gingerbread

Android 3.0: Honeycomb

Android 4.0: Ice Cream Sandwich

Android 4.1 až 4.3.1: Jelly Bean

Android 4.4: KitKat

Android 5: Lollipop

Android 6: Marshmallow

Android 7: Nougat

Android 8: Oreo

Android 9: Pie

Diskuze (16) Další článek: Znečištěné ovzduší zvyšuje riziko propuknutí deprese, bipolární poruchy a schizofrenie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,