Konec cenzury: vyhledávač Googlu opustil Čínu

Google se ve vztahu k Číně odhodlal k ráznému kroku. Zemi sice neopustí, ale svůj vyhledávač nebude dále cenzurovat.

Čína je nechvalně proslavena omezeným přístupem k některým internetovým službám a cenzurou internetového obsahu. Google se v lednu odhodlal, že už tyto praktiky nebude dále tolerovat a prohlásil, že s nucenou cenzurou skončí, i kdyby měl z Číny odejít. Rozjela se lavina reakcí a spekulací, co bude dál.

Buď cenzura, nebo nic

Google vstoupil na čínský internetový trh v roce 2006. Byla to pro něj příležitost k dalšímu velkému růstu, protože v souvislosti s ekonomickým rozvojem roste v Číně stejně bouřlivě i počet uživatelů internetu. V současné době už čínský internetový trh překročil ten americký a je světovou jedničkou. Počet uživatelů internetu zde překročil hranici 300 miliónů.

Google v Cine.png
Čínská verze Googlu

Největší konkurencí Googlu je v Číně vyhledávač Baidu. Ten obhospodařuje téměř dvě třetiny uživatelů, Google získal zatím jen necelou třetinu. V absolutních číslech je to ale pěkná hromada uživatelů a čínský trh je Google velmi významný. Firma byla firma ochotná riskovat odchod z Číny, kde po čtyři roky tvrdě bojovala o svou pozici.

Z oficiálního vyjádření lze usoudit, že Googlu jednoduše došla trpělivost. Každá internetová firma v Číně musí dodržovat tamní přísné podmínky provozu, které můžeme jednoduše nazvat cenzurou. K tomu Google zaznamenal opakované útoky na e-mailové účty čínských disidentů a aktivních zastánců lidských práv v Číně. Konkrétní útočníky se nepodařilo vypátrat, ale vše ukazuje na to, že o nich úřední činitelé minimálně věděli.

GoogleCN.png
Google v Číně a jinde ve světě

Google: Čína je pro nás důležitá

Google pohrozil, přičemž na problém cenzurovaného internetu upozornil celý svět, a začalo vyjednávání s Čínskou vládou. Informace k situaci si vyžádala i americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová a poté vyzvala ostatní firmy, aby zvýšily tlak na Čínu a postavily se za Google. Už to vypadalo, že se ze sporu stane politická záležitost. Americká vláda ale zavčas vycouvala, aby si příliš nezkomplikovala už tak složitý vztah s Čínou, a nakonec nechala soukromou společnost řešit své záležitosti…

chinaflowersgoogle.jpg
Zaměstnanci čínského pobočky Googlu a mladí lidé nosí k sídlu firmy v Pekingu květiny. Nechtějí, aby Google z jejich země odešel.

Byznys ale na etiku moc nehledí. Ceny akcií Googlu začaly klesat, zatímco Baidu zaznamenal růst. Na blogu čínského vyhledávače se pak objevil názor, že Google hraje pouze divadlo, aby jako hrdina opustil trh, kde se mu moc nedaří. Jenomže Google ukázal, že by raději na významném trhu zůstal. Na povrch vyplynulo, že si odchod z Číny přál především jeden ze zakladatelů – Sergey Brin. V pozadí jeho rozhodnutí stojí jeho ruský původ, kdy osobně zažil cenzuru a nyní se proti ní snaží bojovat. Generální ředitel společnosti Eric Schmidt byl ale údajně celou dobu proti tomuto rozhodnutí. Čína je pro Google důležitá a je tu šance na velký rozvoj, opuštění tohoto trhu by mohlo mít fatální důsledky.

Odchází zatím jen vyhledávač

Pokračovalo jednání s Čínskou vládou, ta se ale ukázala jako neústupná. Pokud chce v Číně podnikat zahraniční firma, nechť se podřídí místním zákonům. Proč by měla ustupovat zrovna Googlu, který zaměstnává jen pár set zaměstnanců a není pro Čínu žádnou důležitou firmou? Naopak, když jednání nikam nevedlo, začala čínská vláda Googlu podrážet nohy. Úřady varovaly tamní společnosti, aby se připravili na blokaci či rovnou celkové zrušení služeb. Kdo třeba využívá AdSense nebo Apps, ten aby si hledal náhradu. Navíc obvinili Google z napojení na vládní úřady USA a spolupráce s americkými zpravodajskými službami, včetně tajné služby.

Když jednání nikam nevedly, rozhodl se Google jednat po svém. Odmítl dál cenzurovat výsledky vyhledávání ve svém prohlížeči, a tak ho přesměroval do Hongkongu. Zde platí mnohem liberálnější legislativa než na pevninské Číně a vyhledávač nepodléhá nařízené cenzuře. Jednoduše však může být „velkým čínským firewallem“ čínským uživatelům kompletně zablokován. A pravděpodobně také bude.

google.png  google dalai 
lama.png
Seznam blokovaných služeb v Číně a necenzurovaný čínský vyhledávač Google v Hongkongu

Své zastoupení jako takové Google v Číně neruší, pakliže se ale úřady rozhodnou blokovat přístup k hongkongskému vyhledávači, omezí své podnikání z logických důvodů pouze na svou čínskou R&D (research & development) centrálu.

Diskuze (36) Další článek: Nový Firefox 3.6.2 opravuje odesílání e-mailů v Gmailu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,