Konec bleskovek o IPv4, adresy už jsou definitivně rozebrány

Dnes nastala jedna z nejvýznamnějších událostí historie internetu. Na konferenci v americkém Miami byly rozděleny poslední bloky adres protokolu IPv4 nejvyššího doménového registru IANA.

Vyčerpání protokolu IPv4 bylo prorokováno mnoho let dopředu. Jednalo se ale o nepřesné odhady, které byly stále odsouvány dále do budoucnosti. K velké změně došlo v minulém roce, kdy se počet volně dostupných bloků začal stále rychleji zmenšovat. Nakonec jich v globálním registru IANA zbylo posledních pět, které byly dnes rozděleny mezi regionální registry.

Spotřeba IP adres stále stoupá a největším spotřebitelem je asijsko-pacifický region, kde jim poslední přidělený blok spolu se stávající zásobou vystačí maximálně do konce roku. Evropský RIPE neeviduje tak prudký nárůst spotřeby, ovšem i zde nejsou rezervy bezedné. Nejvíce v klidu může být zatím Afrika, kde s IPv4 mohou počítat ještě na několik let dopředu.

Všichni, kterým vadily bleskovky se zprávami o blížícím se vyčerpání IPv4 si mohou oddychnout, teď už je z globálního hlediska vyčerpáno. Paranoici se mohou uklidinit, protože i přesto si mohou číst tento text. A nakonec se všichni můžeme podívat na náš router a v případě, že ho neshledáme kompatibilní s IPv6, můžeme začít šetřit na nový.

Diskuze (34) Další článek: Live Messenger už má Facebook Chat. Víme, proč to tak dlouho trvalo

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,