Končíme s TweakUI: paranoia

Poslední záložka TweakUI 98 má název Paranoia a dělá čest svému jménu. Obsahuje totiž možnost nastavit prvky, které způsobí, že uživatel, který přijde po vás, naprosto nepozná, kdo byl před ním na tomto počítači a co na něm dělal.
Poslední záložka TweakUI 98 má název Paranoia a dělá čest svému jménu. Obsahuje totiž možnost nastavit prvky, které způsobí, že uživatel, který přijde po vás, naprosto nepozná, kdo byl před ním na tomto počítači a co na něm dělal. Proč byste to měli dělat, to je už na vás. Ale kousek černého svědomí má místy každý z nás…

Sekce Covering your tracks se zabývá právě tímto. Zaškrtnete-li některé ze zde uvedených zatržítek, pak se při přihlášení či odhlášení vymaže určitý prvek či záznam, který právě sleduje vaše stopy práce s počítačem. Konkrétně:

  • Clear Document history at logon: při přihlášení následujícího uživatele je vymazána sekce Dokumenty. Uživatel tak nepozná, jaké dokumenty byly při předchozím přihlášeném uživateli naposledy použity
  • Clear Find Computer history at logon: zadáte-li příkaz Najít-Počítač z menu Start, pak naleznete v roletce naposledy zadávané řetězce určující hledání počítačů těchto jmen. Pokud zaškrtnete toto zatržítko, je tento seznam při přihlášení vymazán.
  • Clear Find Files history at logon: obdobně, když zadáte příkaz Najít – Soubory a složky, pak je políčko Název roletkou; při jejím vysunutí vidíte, co se hledalo naposledy. Tímto příkazem můžete při přihlášení nechat tuto roletku vymazat.
  • Clear Internet Explorer history at logon: to už je opravdu vážné – zaškrtnete-li, je při přihlášení vymazána celá historie navštívených stránek Internet Explorer. Vážně se tolik stydíte za své brouzdání?
  • Clear Last User at logon: toto je naopak považováno za užitečné při střídání uživatelů u počítače. Restartujete-li počítač, automaticky (obvykle) naskočí pole pro zadání přihlašovacího jména a hesla, přičemž je pole pro jméno již vyplněno – obsahuje jméno toho uživatele, který byl přihlášen naposledy. Nechcete-li, aby v tomto políčku cokoli bylo, zaškrtněte toto zatržítko.
  • Clear Run history at logon: obdobně jako některé předchozí položky i toto maže historii, tentokrát naposledy spouštěných příkazů a programů pomocí menu Start – Spustit.
  • Clear Telnet history at logon: pokud používáte Telnet (Start – Spustit – Telnet), pak můžete tímto příkazem vymazat historii Telnetu.
I další položky této záložky jsou „paranoidní“; sekce Things that happen behind you back („Věci, které se dějí za tvými zády“) umožňuje zrušit automatické hraní datových či hudebních CD, jakmile jsou rozpoznána. To má logiku u datových CD, na kterých mohou být případně i viry; u hudebních CD nic nehrozí.

Illegal Operations: zde nejde o operace „nelegální“, ale o jakékoli chyby programů. Je-li zatrženo, jsou zapisovány do záznamového souboru FAUTLOG.TXT, což je normální stav a slouží k budoucímu zkoumání těchto chyb. Pokud ale nechcete, aby ani toto o vás někdo věděl, můžete zapisování do FAUTLOG.TXT zrušením zatržítka vypnout.

Váš názor Další článek: Bleskem: USA zahájily druhou válku v Iráku

Témata článku: Internet, Internet Explorer, Tito, Přihlášení, Last, Clear, Toto, Nelegální soubor, Paranoia, History, Tweak

Určitě si přečtěte


Aktuální číslo časopisu Computer

Test 6 odolných telefonů a 22 powerbank

Srovnání technologií QLED a OLED

Měřte své sportovní výkony

Sady pro chytrou domácnost