Česko | Blogování | Blog

Končí blogovací platforma Blog.cz. Dle provozovatele „neodpovídá moderním požadavkům“

Takřka přesně po patnácti letech od založení končí blogovací platforma Blog.cz. Služba bude dle oficiálního prohlášení ukončena v neděli 16. srpna. Uživatelé mají do té doby možnost stáhnout si své soubory, případně převést své blogy k jiným službám.

Blog.cz byl projektem Michala Illicha (původně Jyxo.cz) a jednalo se o alternativu k řadě dalších podobných služeb, kde uživatelé mohli snadno a rychle vystavovat své převážně textové příspěvky. Provoz byl zahájen v noci ze 3. na 4. srpna 2005, přičemž vývoj systému trval sedm měsíců a pracoval na něm tříčlenný tým. Později Illich prodal Jyxo, včetně blogovací služby, společnosti TV Nova s.r.o., která je dodnes jejím provozovatelem.

Soumrak blogů

Zpráva o ukončení platformy Blog.cz přichází osm let poté, co podobný osud potkal další z oblíbených českých služeb pro bezplatný provoz osobních blogů – Bloguje.cz. Už tehdy jsme situaci komentovali slovy „Éra blogování byla vystřídána sociálními sítěmi a evidentně se již provoz serveru s běžnými privátními blogy nevyplatí.“

Blog.cz vydržel na trhu o osm let déle, nicméně současný provozovatel sám uznává, že „Technologie jde dopředu a tyto služby již neodpovídají moderním požadavkům.“ Jako důvod k ukončení uvádí zastaralost platformy a dlouhodobý pokles uživatelů.

Od 15. července není možné zakládat nové blogy, ani se registrovat jako nový uživatel. Stávající uživatelé mají do 16. srpna čas na stažení veškerých souborů a obrázků, o které nechtějí přijít. Od 17. 8. 2020 pak nebudou data dostupná.

Bič a pryč!

Uživatelé mají možnost stáhnout si celý svůj blog ve formátu XML. Na stránce, věnované převodu blogu na jinou platformu, je k dispozici podrobný postup, jak přenést obsah celého blogu do služby Wordpress.com či Blogger.com.

Kromě Blog.cz bude ke stejnému datu ukončena také služba Galerie.cz, sloužící k vystavování obrázků a fotografií. Ta se, na rozdíl od blogovací platformy, v silné konkurenci v podstatě nikdy výrazněji neprosadila a po celou dobu své existence zůstala ve stínu silnějších hráčů.

„Bylo nám ctí, že jste dosud využívali pro své psaní službu Blog.cz a přejeme vám mnoho radosti a spokojených čtenářů kdekoli, kde se rozhodnete ve svém blogování nově pokračovat.“ loučí se provozovatel služby se svými uživateli.

Diskuze (16) Další článek: Jak zkrášlit Cybertruck? Mohl by hrát všemi barvami duhy nebo být „tetovaný“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,