Windows | Windows 10 | Windows 7

Komunita našla způsob, jak stahovat aktualizace pro Windows 7 i bez placení

V lednu příštího roku končí oficiální prodloužená podpora Windows 7 a po tomto datu již systém nedostane žádné aktualizace. Pokud tedy Microsoftu nezaplatíte. Nyní ale komunita přišla na způsob, jak toto omezení obejít.

Firemní zákazníci, kteří si předplatí Windows 7 Extended Security Updates (ESU), získají od Microsoftu aktualizace zabezpečení i po 14. lednu, kdy již běžní zákazníci o jakýkoliv servis nadobro přijdou, včetně bezpečnostních aktualizací systému. Nabídka je mířena na firmy, které ještě nestihly přejít na aktuální Windows 10 a dává jim dodatečný čas na přípravu systémů.

Prodloužená podpora ale není vůbec levnou záležitostí a každým dalším rokem se bude částka za jeden počítač zvyšovat. V prvním roce se jedná o 25 dolarů za Windows Enterprise a 50 za Windows 7 Pro, v dalším již o 50, resp. 100 dolarů. Microsoft se tak všemi dostupnými prostředky snaží, aby všichni zákazníci Windows 7 opustili. ESU je navíc dostupné pouze pro firmy, které mají smlouvy s Microsoftem a tak malí zákazníci a domácí uživatelé na prodlouženou podporu nedosáhnou.

Staré „děravé“ licenční klíče

Komunita ale nyní přišla na způsob, jak toto omezení obejít a získat aktualizace i bez placení. Minulý měsíc Microsoft vydal aktualizaci KB4528069, která umožňuje administrátorům ověřit, zda je daný systém možný zařadit do ESU programu. K tomu je třeba zadat i licenční klíč.

Komunitě na webu My Digital Life se ale podařilo toto omezení obejít za pomocí utility BypassESU. Díky tomu je možné přijímat tyto aktualizace i na zařízeních, které k tomu oficiálně nejsou způsobilé, včetně edic Windows 7 Home Premium či Starter. Jedná se ale o podobnou metodu, která se objevuje při obcházení licenčních klíčů pro Windows celkově a je zcela v rozporu s licenčními podmínkami daného softwaru.

Microsoftu se sice nikdy nepodařilo zcela odstranit různé možnosti, kterými uživatelé obchází aktivaci Windows, zde je ale pravděpodobné, že systém upraví tak, aby BypassESU nebylo možné použít. Pro běžného uživatele je tak bezpečnější a jednodušší upgradovat svůj počítač na Windows 10, které jsou podporované jak po funkční, tak i bezpečnostní stránce.

Jak zkrotit Windows update? Poradíme:

Zdroj: ZDNet

Diskuze (81) Další článek: V Austrálii pozorovali velmi vzácný meteor z miniměsíce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,