Komunita na Twitteru: právě došly IP adresy!

Twitterem se šíří zprávy, že už došly IP adresy současného formátu. Apokalypsa se ovšem zatím nekoná, bylo to totiž předpokládané. Populární odpočty se „sekly“ pouze o měsíc.

Podle nepodložených zpráv na Twitteru právě došly IP adresy. Ale nebojte se, apokalypsa se nekoná. Oč jde? Pakliže jsou zprávy pravdivé, centrální organizace IANA právě rozdala poslední blok současného formátu IP adres regionálním správcům RIR (Regional Internet Registry). Těch je celkem pět a víceméně kopírují světadíly. RIPE NCC se tedy stará o Evropu, arabský svět a Rusko, APNIC o Austrálii a jihovýchodní Asii, AfriNIC o Afriku, LACNIC o Latinskou Ameriku a ARIN o severoamerický kontinent.

O tom, že se tato událost stane, jsme psali již mnohokráte a podle posledních předpovědí z konce roku se tak mělo stát někdy v prvních týdnech roku 2011. Respektovaná analýza na webu Potaroo.net udává datum 22. února – tedy prakticky za měsíc.

mapa iana.png
Geografická struktura regionálních správců RIR

Apokalypsa se nekoná, Facebook pojede i zítra

Pokud byl hlad po adresách natolik velký, že k této události skutečně došlo, neznamená to, že se zítra nepřipojíte k internetu. Volná kvanta IP adres totiž budou ještě několik měsíců rozdávat regionální správci lokálním operátorům (poskytovatelům internetu aj.).

potaroo pocitadlo.png
Odpočet na Potaroo.odhadl rozdání posledních bloků až na 11. únor

Počítadlo na webu Potaroo.net udává definitivní vyčerpání IP adres (rozdání všech volných kvant lokálním operátorům a organizacím) na sklonku letošního října. Ani pak ovšem apokalypsa nenastane – operátoři mohou začít více optimalizovat rozdávání IP adres, což se týká zvláště velkých ISP včetně třeba kabelového UPC, který zpravidla svým klientům přiděluje stále tu stejnou IP adresu pořád dokola. Možná tedy po vypršení platnosti modem pouze dostane zrovna volnou (dynamickou) adresu a tato praxe skončí. Druhou možností je nasazení NAT sítí, ale to v našich končinách zase tak nehrozí – tady počet internetových zařízení tak dramaticky neroste. Tedy alespoň při srovnání třeba s Čínou.

internet onoff.png
Internet se zatím nevypíná (Zdroj: ubergizmo.com)

Druhou možností je nový protokol IPv6. Rozumí si s ním většina operačních systémů i populárního hardwaru, organizace, školy (velké univerzity) a další instituce se tak mohou vrhnout do rozdávání právě IPv6. To se ostatně dnes už v mnoha případech děje a i jeden z bezdrátových operátorů na letošním CES v Las Vegas běžně rozdával pouze IPv6 adresy (byl to třeba případ poskytovatele Wi-Fi připojení v mém hotelu).

Diskuze (69) Další článek: Karen´s Replicator: Zálohujte pravidelně své dokumenty

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,