Kompletně lokalizovaný StarOffice 5.2 pro Linux již tuto sobotu

Společnost SuSE CR, s.r.o., pražské zastoupení společnosti SuSE Linux AG, dokončila počeštění linuxového kancelářského balíku StarOffice 5.2.
StarOffice 5.2 byl v částečně lokalizované podobě dostupný již delší dobu, stále ale nebyly lokalizovány nabídky a například korektor pravopisu, pravé lokalizační úsilí vypuklo po té, co byl v půlce října zahájen projekt OpenOffice – byly zveřejněny zdrojové kódy balíku StarOffice a každý se nyní může zapojit do vývoje. Plná lokalizace tedy byla hotová do dvou měsíců, což je jistě skvělý výkon.

Česká verze produktu StarOffice 5.2 zahrnuje českou instalaci, české fonty (včetně tiskových), možnost importu a exportu souborů do a z formátů Office, česká menu, českou kontrolu pravopisu, české dělení slov, české záložky a další. Lokalizační tým tvořili Radim Gelner, Pavel Janík, Petr Kania, Petr Kolář a Petr Pavlík. Jedná se tedy opravu o kompletní lokalizaci se vším všudy.

Lokalizovaný kancelářský balík bude k dispozici zdarma u SuSE od soboty 23. 12. včetně dokumentace. Nainstalujete si jej tedy pod stromeček. Tento balík bude logicky zařazen i do distribucí softwaru. V současnosti je na webu k dispozici několik snímků obrazovky, na kterých jsou prezentovány jednotlivé funkce.

Česká verze StarOffice 5.2 bude dostupná zatím jen na Linuxu. SuSE ostatně nemá nějakou potřebu podporovat platformu Windows. Na té je ale velmi kvalitní alternativou již dnes kancelářský balík od Software602 rovněž poskytovaný zdarma. StarOffice není na Windows nějak zvlášť rozšířený, dílem je to jeho ovládání a možnosti, dílem je to nelokalizované provedení. Na Linuxu bude ale jeho česká verze v současnosti jistě dominovat a určitě pomůže většímu rozšíření Linuxu na desktopové využití.

Diskuze (18) Další článek: Světový rekord ve výkonu SAP systémů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,