Kompendium Chladiče 1. - test

Inovováno: V dnešní době je na správné chlazení procesorů kladen čím dál větší nárok. Na vině nejsou jen nové "žhavé" procesory AMD, ale i výkonnější Pentia III a také například i energeticky náročné Pentium 4 první generace. Naštěstí již nemáme k dispozici první neefektivní generaci chladičů pro procesory, ale vyrábějí se již i nové, mnohem lépe navržené a efektivnější chladiče. Jsou však skutečně lepší? Pojďme se podívat na typy určené ke chlazení procesorů AMD Duron a Thunderbird (a které lze efektivně nasadit i v případě procesorů v pouzdře FCPGA - Pentii III a Celeronů)...

AVC112800 - gradient 18,4C

Použití podle PCtuningu: procesory do 1200MHz

Tato řada je již vybavena větrákem o průměru 55mm (5000 otáček). Výška hustého žebrování je 38mm, celková výška je pouhých (jak překvapivých!) 50mm.

Dojem mohutnosti je tedy navozen mimořádnou "rozlehlostí" chladiče do šířky...

Jedná se o nejlepší chladič mezi "hranáči" (dosud jsem však nezkoušel ani Titana Majesty M5AB). Výsledky AVC jsem ale ověřoval několikrát - po obou kolech testů a stále je stejně skvělý. Co je však překvapivější, drží si solidní náskok - podívejte se:

Žlutá křivka měřená při 100% zátěží při otevřené skříni graduje na 48,6C. Červená křivka při obdobném testu a zavřené skříni pak dosahuje 52,6C - po 300s (čili po 5min).

Teplotní gradient - teplota na povrchu procesoru je typicky o 18,4C vyšší od teploty ve skříni - to je vynikající výsledek.

PCtuning komentuje: Nemohu si to vysvětlit (jsou zde stejně výkonní borci)... AVC je však dosud nejlepším testovaným typem. Možná je to dáno mírně odlišným složením materiálu...

Titan TTC-D3TB - gradient 21,3C

Použití podle PCtuningu: procesory do 1200MHz

Tato známá řada je vybavena 2cm vysokým větrákem o průměru 55mm (4500 otáček). Výška žebrování je 40mm, celková výška je pak 60mm.

I zde se zdá, že povrchové černění vůbec nepomáhá k lepšímu rozptylu tepla. Hlavní výměna tepla do okolí se tedy děje prouděním.

Žlutá křivka měřená při 100% zátěží při otevřeném case graduje na 50,2C. Červená křivka při obdobném testu a zavřené skříni pak dosahuje 55,1C - po 300s (čili po 5min).

Teplotní gradient - teplota na povrchu procesoru je typicky o 21,3C vyšší od teploty ve skříni - to je výborný výsledek.

PCtuning komentuje: Jedná se o velmi dobrý a ověřený typ. Zejména větráky Titan umí... Je však překvapující, že téměř totéž umí i některé menší typy...

Cooler Master DP5-6H51 - gradient 20,6C

Použití podle PCtuningu: procesory do 1200MHz

Tento chladič je o 5mm nižší od Titana - má 55mm. Jako všechny hliníkové Cooler Mastry je i ten v "přírodní" barvě. I zde byl požit 2cm vysoký větrák s 4500ot/min (inovované větráky pak točí více - 4900ot/min).

Výkonově je stejný jako Titan TTC-D3TB. Rozdíly jsou v rámci statistické chyby...

Žlutá křivka měřená při 100% zátěží při otevřeném case graduje na 50,2C. Červená křivka při obdobném testu a zavřené skříni pak dosahuje 55,1C - po 300s (čili po 5min).

Teplotní gradient - teplota na povrchu procesoru je typicky o 20,6C vyšší od teploty ve skříni - to je výborný výsledek.

PCtuning komentuje: I tento typ patří mezi velmi výkonné chladiče (a i zde je certifikace AMD samozřejmostí). Velké a masivní typy navíc poskytují mírně větší bezpečnost při možné poruše větráku...

Závěr

Zajímavým (avšak očekávaným) zjištěním je to, že se uzavřením skříně počítače posune dřívější tepelná křivka nahoru o cca 4C. Ať chceme nebo ne, vzniká totiž v uzavřeném PC jakási "tepelná konzerva" - naštěstí to však v praxi téměř nevadí (negativně se to projeví jen při poddimenzovaném chlazení).

Další věcí je zrušení mýtu o "výhodnosti barvení chladičů" - zdá se totiž, že černé jsou stejně dobré jako bezbarvé (ba naopak).

Dále jsme zjistili, že chladič, aby byl účinný, nemusí být vždy obrovský - velkou roli zde hraje husté žebrování a odpovídající tok vzduchu (ventilátor).

Již zmíněným faktem je to, že měď má sice dobrý potenciál, jeho využití však není zcela jednoduché.

Nikdy nezapomeňte, že provozování vysoce taktovaného procesoru bez odpovídajícího chlazení je nejen ohrožením stability celého PC ale i přímo ohrožením procesoru...

Měření chladičů typu "turbína" je zde: Chladiče 2. - typ "turbína"

joro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,