Komentář: zlaté židle pro vedení Telecomu

Diskuze čtenářů k článku

entita  |  29. 09. 2004 20:32

z techto lidi, kteri jsou ochotni naprosto verejne prijmout neopodstatnene a absurdne vysoke odmeny, je mi docela dost blbe. Fakticky. Vlastne jake odmeny? Co to vlastne je? Odmenu dostane clovek za vykonanou a uzitecnou praci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pekar  |  29. 09. 2004 15:27

at si klidne berou takove odmeny, hlavne kdyz si pak za ne u me koupi rohliky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Kopis  |  29. 09. 2004 07:49

Ty peníze si stejně rozdají, ale tentokrát už u toho nebudou tak hlasitě mlaskat. Mrzí mě, že už je v podvědomí lidí zahnízděná myšlenka o okrádáná vlastní rodiny. Principielně tak dochází k tomu, že se do takových vrcholných funkcích cpou především jedinci, kteří jsou ovládáni jedinou myšlenkou a to tučnou finanční odměnu. A  lidé co o tom rozhodují jim dají požehnání část s tím, že z toho taky utrhnou a ostatní s myšlenkou, že ostatní adepti jsou stejní tak co. Ještě nikdo nehledal člověka kromě odborných předpokladů s především vysokým moráním kreditem.

Otázka zní:
1) je to lenost při výběru ?
2) takový lidé jsou utopie ?
3) děje se tak záměrně ?

Nevytváříme si tu situaci vlastně sami, když dosazujeme podle hesla kdo nekrade okrádá vlastní rodinu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  29. 09. 2004 11:59

"Ještě nikdo nehledal člověka kromě odborných předpokladů s především vysokým moráním kreditem."

A jak to jako poznas ??? Clovek pracujici zadarmo je spis podezrely, ze ma prijmi odjinud - treba provize za sve rozhhodnuti od  firem o kterych rozhoduje !!! Navic me to zas tolik nevadi - oc se lepe proda telecom, o to lepe vynese penize statu a tak i oni mohou mit z toho penize - je to i jejich zasluha.


 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Kopis  |  30. 09. 2004 09:37

Rozuměj, jde o to jestli je v pořádku brát peníze jako vrcholnou a všemocnou hodnotu za kterou se dá koupit vždy a všechno a podřizovat tomuto celí svůj život. Nebo jestli jsou podstatnější přednosti než oplývání penězi jakkoliv získanými. Zda se nám potom toto chování nevrátí jednou jako bumerang v nejnečekanější chvíli. Jinak samozřejmě pokud jsou to skutečně zasloužené peníze tak by to mělo být v pořádku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Destroyer  |  29. 09. 2004 05:59

Je to nemravné, nechutné a pobuřující. Ještě štěstí, že se to zveřejnilo s dostatečným předstihem, takže mohlo zapracovat veřejné mínění.

Kde není kontrola, kde je vše dovoleno, tam to takto dopadá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
petr  |  29. 09. 2004 00:09

Otázka: Je management Telecomu opravdu schopný?
A teď stranou všechny city uživatele, kterého tento gigant svou politikou neustále okrádá. Schopnost je v tržní ekonomice přímo úměrná vytváření zisku. A Telecom dosahuje jednoho z nejvyšších zisků v ČR dlouhodobě. Ale je vůbec možné za podmínek, které má, prodělávat? Dle mého názoru nikoliv. Těžko uvěřit, že kdokoliv ze čtenářů Živě, posadiv se na manažerské křeslo v Telecomu, by nedokázal generovat zisk.
Dle mého názoru je schopnost vedení Telecomu minimální, protože za podmínek této hry by mohl Telecom dosahovat mnohem větších zisků. Takové vedení, které na sebe v kuse upozorňuje nerozvážnými rozhodnutími (v poslední době např. odvolání Terence Valeskiho z postu gen. ředitele Eurotelu - Eurotel začínal být ziskovější než Telecom) by si odměnu zasloužit nemělo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kelvin  |  28. 09. 2004 23:24

Vidim rude kdyz uz vidim slova Cesky telecom, natoz kdyz jsou u toho slova "zlate zidle". clanek pro flamewar?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lada  |  28. 09. 2004 23:02

Samozřejmě, že „odměny” považuji za vysoce nemravné.
Nikdy jsem nikomu nic nezáviděl, ani teď ne. Jenže jde o to, že v žádném případě zde nejde o »zlaté padáky«, ale o to, že firma je polostátní, se státním dozorem a snad neexistuje u nás podnik, se kterým by všeobecně byla taková nespokojenost.
Značná část zisku Telecomu je způsobena krom jiného i mizernými službami. Dokonce do té míry, že čím jsou mizernější, tím je zisk ČTc vyšší. Mám zde na mysli internetové připojení ve všech formách. Internetové připojení je předražené, pomalé, omezené i to »neomezené«; internetové připojení pro většinu, tj. „po drátech” je velmi pomalé a čím je pomalejší, tím větší zisk Telecomu přináší.
Telecom místo aby zlepšoval své služby v oblasti internetového připojení, stal se navíc podnikatelem v oblasti výpočetní techniky a rozšířil své aktivity i na prodej PC. Nevím, jak je v tom úspěšný, já bych si u takové firmy nekoupil ani ořezávátko na tužky v podobě kalkulačky.
Bráněním Eurotelu ve spuštění rychlého internetu navíc zneužil svého monopolu a poškodil zákazníky.
Svůj podíl má nepochybně i vláda a ministr financí, který na jedné straně skrblí (školství, věda a výzkum, zdravotnictví), na druhé straně štědře rozhazuje (neschopná a zkorumpovaná policie, byrokracie, justice).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  29. 09. 2004 11:52

"Bráněním Eurotelu ve spuštění rychlého internetu navíc zneužil svého monopolu a poškodil zákazníky."

Byl zkusebni provoz a ne zadne braneni - stale jeste dnes jsou problemy s modemy - proste se to behem kratkeho zkusebniho provozu nestacilo vychytat.

  
"Svůj podíl má nepochybně i vláda a ministr financí, který na jedné straně skrblí (školství, věda a výzkum, zdravotnictví)"

Co se tyce vedy - nevim proc zbytecne vic podporovat zakladni vyzkum - mnoho lidi si mysli ze zkoumat castice ci planety je naprosta zbytecnost - a on se musi zarizovat podle verejneho mineni. A pokud se zkouma jiz neco co se vzapeti uplatni v praxi to bezne vsude plati firmy - delam do vyzkumu, takze vim o cem mluvim.  A ve skolstvi  by se spousta penez usetrila zrusenim ci alespon omezenim vyuky pro zivot celkem zbytecnych predmetu - napr. dejepisu.

", na druhé straně štědře rozhazuje (neschopná a zkorumpovaná policie, byrokracie, justice)" 

Az na to, ze pokud je nekdo dobry odbornik, tak jde tam, kde mu nabidnou dobre penize a to se tyka i soudcu - penize = kavalita. A to i u policie - nebot dobre placeny clovek si vazi sve prace  a nehodla vypadnout kvuli moznemu podezreni spoluprace se zlocinci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Igra  |  29. 09. 2004 17:05

"A ve skolstvi  by se spousta penez usetrila zrusenim ci alespon omezenim vyuky pro zivot celkem zbytecnych predmetu - napr. dejepisu".

Ti kteří neznají historii jsou odsouzeni si ji zopakovat - (jsem o tom přesvědčen ikdyž jsem vystudoval odbornou matematiku).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lada  |  29. 09. 2004 23:57

Běžně mám ve zvyku vyjadřovat se slušně. V tomto případě tvrdím, že kdo se nezajímá o minulost do té míry, že jí pohrdá, je hňup, který nemá tušení, jaká ho může a s největší pravděpodobností také čeká budoucnost. Mohl bych říct „dobře mu tak”, jenže při větším počtu takových individuí se klidně může stát, že špatných konců se dočkám i já.

Zrušení výuky dějepisu by se hodilo především některým lidem, kteří ještě nedávno veřejně vykřikovali, že vznik Československa byl historický omyl a dobře, že jsme se se Slováky rozdělili, a dnes jezdí na sudeťácké srazy a ve volných chvílích navštěvují jejich pražský kutloch.

Buď tak hodný a zeptej se svých prarodičů, kolik strachu zažili za války, co všecko bylo válkou zničeno, kolik zbytečně mrtvých bylo v jejich okolí či dokonce ve Vaší rodině. Zajeď se podívat do Brzezinky a Oswiecimi, přečti si nějakou literaturu o tom, jakým národem sluhů a služek jsme byli za Rakouska-Uherska a jak vyváděli naši Němci a Maďaři po celé trvání předmnichovské republiky. Byl bys překvapen, kolik slovenských Maďarů
nenávidí Čechy (kvůli přesídlení po válce za aktivní boj proti Československu - Maďaři i Němci by nás za toto nevysídlili, ale postříleli).
Když budeš mít zájem, dočteš se i o našich bojích s Poláky, Maďary a Rakušany, po vzniku republiky i o tom, jaké jsme měli vynikající ekonomy a národohospodáře, kteří z válkou zhuntované země, která, ač vítěz nad poraženým Rakouskem, musela se mu vyplatit, přesto během několika let dokázali vytvořit ekonomicky silný a prosperující stát.
Zajeď se podívat na Podkarpatskou Rus (Malorus, Podkarpatská Ukrajina; ne zakarpatská!, tou je z pohledu Ukrajinců a Rusů) a zeptej se, jak vzpomínají na Československo.
Pak můžeš jít dál do minulosti a ke svému překvapení zjistíš i kolik válek (pořádně krvavých) vedli spolu spolu Češi a Moravané. Možná zjistíš i to, proč se ve škole neučí skoro nic o Moravě.
Atd.
Víš, do jaké míry značné množství Němců pohrdá Slovany? Víš, jak Čechům říkají Poláci? Určitě ne, tak Ti to usnadním: Pepiki. Řečeno moravsky: vychcánci.
Možná přijdeš i na to, proč jsou příslušníci okolních národů na svůj národ hrdi. Obyčejný Ukrajinec, který u nás pracuje na stavbě, ví o dějinách Ukrajiny víc, než většina našich vysokoškoláků o historii své země. I značná část Cikánů je hrda na to, že jsou Cikáni a nechtějí si nechat říkat „Romové”.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lada  |  30. 09. 2004 00:25

Obávám se, že nemáš dostatek informací.

Jsem na světě dost dlouho na to, abych věděl, že kde není podporována věda, výzkum, školství a zdravotnictví, připravuje stát pro své občany velice špatnou budoucnost.
Věda není měření tloušťky křídel motýlů mikrometrem a ministr, který nemá vizi a poslouchá hlupáky, je sám hlupák. Podle toho to taky vypadá nejen s naší ekonomikou.
Za velice škodlivý pro ekonomiku považuji i vývoz nepracovaných surovin.

Jestli naši soudci jsou odborníci, pak nepochybně na bezpráví. Kdyby si všichni úředníci a soudci museli povinně platit pojistku, z které by se hradila náprava jejich špatných rozhodnutí, kdyby navíc to, co teď musí zaplatit daňoví poplatníci kvůli špatným rozhodnutím soudců a úředníků, šlo z rozpočtu příslušných ministerstev a úřadů, tedy z peněz, určených na jejich platy, velice rychle by došlo k nápravě.

O neschopné a zkorumpované české Policii snad už nevíš jenom Ty.

A co se korupce týče: vůbec nezáleží na výši příjmu. To závisí výhradně na povaze člověka. Kdo se nedá podplatit, je nepodplatitelný. Kdo se nechá podplatit, učiní tak bez ohledu na výši svého platu. Jediný rozdíl je v tom, že jeden o se spokojí s tisíci, druhý vyžaduje statisíce či miliony.
Vím např. o případu ministerských úředníků, kteří vyžadovali desetitisícové úplatky za umožnění práce v cizině pracovníkům jisté firmy, jejíž zaměstnanci byli po zavření dolů bez práce. O jakou odbornost tam šlo? Jací zločinci je upláceli?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  30. 09. 2004 11:16

"Za velice škodlivý pro ekonomiku považuji i vývoz nepracovaných surovin."

Az na to ze my dovazime takove mnozstvi surovin - zelezna ruda,bauxit - ci rovnou hlinik, med a dalsi veci (u se vubec nenalezaji !!)- vcetne  ropy a plynu - prakticky vsechen (ten treba i z Norska !!), takze pokud nejake mnozstvi surovin nabidneme tech co mame dostatek - vapno a i kameni tak je to jen spravene. Kritizuji lidi  bych nechal v zime bez topeni (plyn) a misto jezdeni  autem ci autobusem (benzin nebo nafta a tedy ropa) chodit pesky !!!

   " že kde není podporována věda, výzkum, školství " Granty se na vyzkum dostavaji a co se tyce vyzkumu nezapominejte, ze mame jen 10 milionu obyvatel a proto si klidne muzeme vysledky z kosmonatiky, astranomie a elementarnich castic dozvedet v ramci mezinarodni vymeny - na pocet obyvatel tam davame toho az dost. A vim, ze je spoutsta vysokoslkolaku co studuje jen proto, ze se jim nechce do prace a chteji si uzivatat studenskeho zivota - a pak delaj uplne jiny obor na ktery jim bohate staci stredoskolske vzdelani - zavest skolne je jedina sprava regulace + pujcky na nej a kazdy si to rozmysli - je spousta schopnych lidi a kvuli nepatrne horsimu prospechu se na skolu nedostali. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lada  |  01. 10. 2004 00:17

Psal jsem, že vývoz nezpracovaqných surovin považuji pro náš stát za škodlivý. Je to logické, protože nezpracované suroviny nemají žádnou nebo jen velmi malou přidanou hodnotu. Kdyby došlo k jejich zpracování u nás, tato přidaná hodnota by tam byla, cena by tedy byla vyšší. Především by ale lidé měli více práce. Více práce znamená více peněz, větší nákupní sílu, nižší výdaje státu na nezaměstnané. Větší kupní síla obyvatel vede k větší spotřebě a ta k požadavku větší výroby, atd. To je totéž, jako požadavek na snížení daňového zatížení, které omezuje kupní sílu obyvatel, atd. a výsledkem je, že do státního rozpočtu jde méně peněz, než při (rozumně) nižších daních. Správné určení výše daňového zatížení je velice těžké a naši pseudoekonomové nejsou schopni sii určité ekonomické závislosti ani uvědomit.
Ptal se mě jednou jeden vzdělaný Ukrajinec:když na mapě položí na Ukrajinu pětikorunu, pořád je Ukrajinu vidět, když položí pětikorunu na Moravu, není vidět nic — jak je tedy možné, že slovanská vzdělanost vyšla z Moravy a ne z Ukrajiny.
Někteří si myslí, že síla je ve svalech, já jsem přesvědčen, že v hlavě. Silných hlupáků běhá po světě dost a buď budeme chudým národem hloupých silných sluhů a konzumentů, nebo těmi druhými. Nevím, jestli víš, že za minulých dob byla naše armáda jedinou, která neměla ve výzbroji ruské kalašnikovy, ale naše samopaly vz. 58. Naši armádní odborníci ve Slavičíně dokázali, co se nepovedlo nikomu: rakety, s jejich likvidací měly jiné armády problémy, jednoduše rozdělali a z náplní po úpravě udělali hnojivo. Nepochybně ale víš o pasivních radarech Tamarách a Věrách. Naše „chemická jednotka” nemá ve světě obdoby, protože žádná armáda na světě nemá vybavení, jako naše, které dokáže odolávat tak extrémním výkyvům teplot ani není schopna měřit tak nízké koncentrace bojových látek (americká armáda je schopna měřit nejnižší koncentrace o 3 řády výše!!!).
Mnozí lidé si myslí, že naše síla je ve vítězství fotbalistů či hokejistů. To jsou ale ve skutečnosti právě jen ti se silnými svaly. Stačí párkát prohrát a můžeme být poslední.
Prvenství ve slovanské vzdělanosti Moravanům nikdo nevezme. Stejně tak nám nemůže nikdo vzít naše znalosti a schopnosti.
Řecko, Finsko a Island byly před vstupem do EU chudé státy. Řecko peníze z EU projedlo a je chudé dál. Finsko a Island vsadily na vzdělanost a kde jsou? Řeči o tom, jak a kolik si kdo má platit své vzdělání, jsou jen hloupé řeči závistivých. Tím, že člověk vystuduje, má možnost pomáhat těm, kteří studovat nechtěli nebo neměli podmínky. Má možnost jim pomoci (vědci, vynálezci, lékaři, atd.) nebo dát práci (podnikatelé), umožnit cestovat, koupit nové zboží (lidé chopní domluvit se jinými jazyky), atd. Kdyby Tví učitelé neměli kdysi možnost vystudovat, zůstal bys dodnes hloupým analfabetem. Teď jsi „jenom” závistivý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  30. 09. 2004 11:25

"A co se korupce týče: vůbec nezáleží na výši příjmu."

Je mi lito, ale zalezi - velice zalezi - byl jsem urednikem ve statni sprave a kdyz jsme se tam bavili a teto problematice - samozrejme ze soukrome - tak mi klidne rekli pokud mi da firma penize za to co odemne pozaduje a nebudete to vylozene protizkakone tak lidne od ni penize vemu a vyhovim ji - kdyz me neumi zaplatit stat tak musi nekdo jinej mne "sponozorovat" - ja tady nehodlam delat nikomu za tyto penize blba a praci za tyto penize sezenu kdekoliv jinde a klidne sama pak vcas odejdu.

Pozn.: odehravalo se to v Praze a ta zenska mela doma male dite a do prace chodila jen proto ze je manzel nebyl schopen uzivit - chodit do praci ji obsolutne nebavili - jeji prace je jeji dvoulete dite !!!

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lada  |  01. 10. 2004 00:35

Ale toto přece neznamená, že by tím bylo popřeno moje tvrzení. Tito lidé byli úplatní! Kdyby nebyli, peníze by si nevzali a oznámili by, že se je někdo pokusil podplatit. Udělali to? Ne! Toto práci si vybrali dobrovolně a jak bylo správně uvedeno, jestliže člověk cítí, že má na víc než dělat toto jistou, ale málo placenou práci, ať jde, je mu přáno. Že má tak málo, že není schopen uživit rodinu, je smutné, ale to je nutno řešit jinak, ne přijímáním úplatků. Bohužel mám tak špatné zkušenosti s pracovní morálkou úředníků, že bych zavedl jednoduchý systém: Tady máte 100 000 Kč na měsíc. Jestliže práci zvládnete dva, budete mít každý 50 000, když dvacet, každý půjde domů s 5 000. Hned by se vidělo, kolik je ve skutečnosti potřeba úředníků. Myslím, že by jinak vypadala i jejich práce. Podobně, co se týká uvažované definitivy. Kdo ji bude chtít mít, dostane 75–80% výdělku toho bez definitivy. Jistota něco stojí. Také by se vidělo, jaký by potom byl o pohodlíčko definitivní jistoty zájem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Geox  |  28. 09. 2004 22:38

No kdyby na jejich místě byla většina lidí z této republiky tak by to dopadlo úplně stejně, tak nevím proč se tolik rozčilujeme. Kradlo, krade se a krást se bude - (pardon dnes se tomu leckdy říká podnikání). Kdo nekrade okrádá rodinu a to tady v tom Tádžikistánu bude platit ještě hodně dlouho - jó kde je lidská skromnost a soudnost ......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cypisek  |  28. 09. 2004 21:27

Jak mohou členové představenstva zůstat na svých místech i rady zůstat na svých místech, když zkusili nás všechny pokrást o miliony přidělením odměn za "práci" kterou by NEudělali, protože by přinejmenším v posledním roce nebyly na svém místě? Jako dnes v Černých baronech musím konstatovat, že se mi chce zvracet. Na závěr bych rád popřál autorovi o pár řádků výše umísťeného příspěvku šťastný a brzký návrat z psychiatrické léčebny, neboť chvála G.Berdára nemůže vycházet z duševně zdravých úst ani prstů. Je-li prosím někdo z ČTc, kdo se nebojí přijít o své místo z rodinných a ani jiných důvodů, ať prosím sdělí veřejnosti, co se opravdu děje!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skrblik  |  28. 09. 2004 20:00

Uvažujte prosím reálně, LTO - desítky miliard korum v prde**. Vše posvěceno od vrchu. Jak se říká- ber dokud je co.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skrblik  |  28. 09. 2004 19:31

Umažujte prosím reálně, LTO - desítky miliard korum v prde**. Vše posvěceno od vrchu. Jak se říká- ber dokud je co.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
máma Miroslava Štěpán(k)a  |  28. 09. 2004 18:55

Jak to, že majoritní akcionář (většinový vlastník), který má miliardové dluhy, dává mimořádné odměny (resp. část svého zisku-dividendy) za nic?

je to holt fraška. Ale už se aspoň nekrade veřejně. Sme na dobrý cestě. Už se to aspoň zdůvodňuje ekonomicky jako "racionální" rozhodnutí. 200 mil. Kč je pro motivaci.

Nebo možná to je taková ulitba managementu a spol. - mi vám, kluci, dáme 200 mil. Kč a vy nám na odchodu ten podnik nerozkradete, nevytunelujete, neuzavřete spoustu velice nevýhodných smluv na dlouhé období od kterých nejde bez sankce odstoupit, nezatížíte společnost "výhodnými" pujčkami s krátkodobou splatností a velkou úrokovou míru, nebudete se snažit vytřískat ze společnosti co to dá, nenacpete do všech funkcí své komunistické příbuzné a přátele, nezneužijete vnitřní informace ke svému obohacení....nebo jako, tuším, management jisté důlní společnost těžící uhlí na moravě: neodkoupíte podnik sami pro sebe z úvěru (se souhlasem politiků)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  28. 09. 2004 17:09

Telecom je sice ziskovy, ale trend vyse jeho zisku je silne sestupny. Jinymi slovy tato firma pada k zemi. A v teto situaci vyplacet takoveto odmeny je fakt drzost!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lenka Filipová  |  28. 09. 2004 16:54

Nemíním ztrácet čas neplodnou diskusí, která stejně nic nezmění. Jdu si raději šoustnout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dvd  |  29. 09. 2004 13:29

Vezmi mě s sebou....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Proton  |  28. 09. 2004 14:50

Kdyby nebyl Telecom pozustatek monopolu, at maj svoje platy, v dobe, kdy tu neni plne konkurencni prostredi, je to pekna fraska

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Štěpán  |  28. 09. 2004 13:56

Tato kauza je mi v podstatě lhostejná, ale na druhé straně mi to ostudné nepřipadá. V telecomu pracují chytří a zodpovědní lidé, kteří dělají svoji práci, proč tedy nemotivovat tyto lidi aby i nadále pracovali pro telecom například  vysokými odměnami za svoji práci. A rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že náš český stát zadlužený až po uši rozhazuje penězi pro manažery a akcionáře ČTc.  Vláda dělá jenom to, aby špičkoví manažeři neutekli do zahraničí, nebo aby nepracovali pro cizí zahraniční firmy a ČTc je bezpochyby česká firma.  Jsem tedy pro motivaci.  Navíc je Český Telecom ziskový, a bylo by asi nemoudré, kdyby ztrátový podnik vyplácel tušné šeky svým manažerům a akcionářům.  Právě proto ,že ČTc je ziskový a hodně vydělává, tak je to velký pozitivní impuls pro budoucí privatizaci ČT. Takže chválím to a jsem na českou vládu pyšný. Jediné co mne mrzí, že by český stát a vláda měla mít větší vliv než v současné době.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Victor  |  28. 09. 2004 17:12

Pche! Telecom je ziskový a můžou za to přemoudřelí manažeři? Telecom je stále fakticky monopol (stejně jako elektrárny, plynárny, vodárny v dané lokalitě). Prostě když chtějí mít bohadšího ježíška, zvednou ceny. Uživatel nemá moc možností se bránit, protože svítit, topit, používat voda a telefonovat se prostě bude stále. Tak jen dál skřípeme zubama a platíme. Telecom se vždycky choval arogantně a držel našponované ceny, jak to jen nejdýl šlo. Teprve když mu cenama konkurovali už i mobilní operátoři (!!!), začal se trochu krotit. Tak si pro jistotu jednoho koupil. Ještě že už  je nesponzoruju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
máma Miroslava Štěpán(k)a  |  28. 09. 2004 18:39

já se vám divim. Už podle jména vám musí být jasné, že se snaží prudit. A lidi to pořádát žerou a žerou a žerou .....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
europan  |  28. 09. 2004 18:08

Milý soudruhu Miroslave, a můžeš mi vysvětlit, proč STÁT PRIVATIZUJE VYSOCE ZISKOVOU FIRMU ? Chápu, když se zbavuje něčeho, do čeho musíme všichni pravidelně každý rok z našich daní nalít několik miliard, aby pár ostrých hochů a tisíce lopat mělo z čeho živit svoje rodiny, ale proč privatizovat státní podnik, který vydělává ? Navíc v době, která rozhodně nepřeje prodejům telekomunikačních firem ? Rozhodně nejsem pro znárodňování, ale kurz TELECOM a třeba i Českých radiokomunikací byl před ještě pár lety x-krát vyšší. Dobře si pamatuji akcie ČR za cenu kolem 1800,- Kč. Díky práci vlády p.Zemana, která svou liknavostí a neschopností nebyla schopna a asi ani ochotna prodat telekomunikace za mnohem vyšší cenu než dnes. Mimo faktu, že teď se do nákupů z investorů nikdo rozhodně nežene a líže si rány za vyhozené prachy třeba do mobilních sítí 3.generace, které ovšem v Evropě málokdo potřebuje (zde soudím podle sebe, ale TV Novu na svém mobilu onlajn tedy určitě nepotřebuji). Podnikatelská odměna je něco, na co by měl mít správný manager nárok pouze v případě, že firma jím vedená prokáže kekonci daného roku zisk. V případě nefungující firmy by naopak měl koncem roku (v případě, že firma prodělává) firmě vrátit. Tomu říkám MOTIVACE. ALe motivovat někoho jenom směrem vzhůru, navíc když se burza za poslední rok pěkně rozjela, protože níž už to snad ani jít nemohlo. Jo, jako akcionář ČT jsem pro odměny, ale až budou akcie ČT přes litr za jednu, jinak běžte ČTelekomunisti do ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tRest  |  28. 09. 2004 18:34

Můžeš mi, prosím, napsat, kdo to je? Co jsem v ČTc zatím potkal, to rozhodně nejsou špičkoví manažeři. Po setkání s Berdárem to platí i o něm. Schvál,ně se zkus poptat lidí, kteří je znají a uvidíš. Žádné vysoké mínění nikdo o nikom z managementu nemá. Mimochodem je opravdu podivné, že se člověk se zkušenostmi z řízení obchodní firmy (Dell v ČR není nic jiného, než jen přesouvač krabic) stal ředitelem telekomunikačního operátora. Navíc takového, který potřebuje restrukturalizaci. Už je tam dost dlouho, aby něco předvedl. A co předvádí, to je docela děs. ADSL, které si nelze objednat a když, tak do realizace trvá měsíce (nejde o ojedinělé případy), najímání studentů, kteří obchází domácnosti a radí jim s telefonem (velmi špatně proškoleni nejen v technologiích, ale i v chování), procedury zůstávají mimořádně složité a nestydí se je přenášet na klienty... A tak by se dalo pokračovat. Tak já nevím - ale o schopnostech se moc mluvit nedá. Spíš možná "všehoschopný" management. P.S.: Nejen ten nejvyšší - bohužel... Do ČTc jdou lidé, kteří byli odjinud vyhozeni (znám dva případy)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Massaro  |  28. 09. 2004 13:55

sakra, takhle velký prémie jsem nečekal, přidělá mi to starosti. Musím si zřídit další účty u bank, přece tolik peněz nebudu držet na jednom účtu u spořky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaroslav Ptáček  |  28. 09. 2004 11:53

Cele to zvyseni hodnoty spolecnosti, kterym se tak chlubi Bedar @ spol. je jen Potemkinovou vesnici. Ten narust je temer cely dany spojenim s Eurotelem. Takze aby se Telecom jevil jako uspesna firma, tak si musel pujcit na zakoupeni doopravdy uspesne firmy, ktera po spojeni zvedla jeho cenu. Utratili penize spolecnoisti, aby mohli sahnout do jeji pokladny pro svoje odmeny. Tunel do Eurotelu. Stejne jako ona superdividenda, na kterou si uz i Eurotel musel pujcit. Nazornej priklad, jak tunelovat uspesnou firmu. Hlavne si nabrat co nejvic z jeji pokladny, dokud je jeste co... Blee...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  28. 09. 2004 10:35

a bude Telecom kazdy rok zadat stat o pul miliardy,
aby chudinka zneuzivany nebyl ve ztrate kvuli linkam a budkam?

Abychom ty odmeny nakonec zase nezaplatili MY !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
error  |  28. 09. 2004 10:30

Taková je ČSSD. Lidem dává směšné dávky, tunelářům zlaté padáky. Nyní po letech se socanskou vládou vidíme, kdo doopravdy udělal z ČR spálenou zemi. ČSSD jsou zrádci, KDU a US jsou kolaboranti. Nezapomeňte jim to vrátit ve volbách, už je na čase přivítat po dlouhých letech pravicovou vládu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Štěpán  |  28. 09. 2004 14:07

Errore, podle mne váš příspěvek byl jaksi OFF Topic. V této diskuzi přece probíráme situaci v Telecomu a nevím, proč tu diskutujete o politice vládnoucí strany. Ale teď musím bohužel zareagovat :

ČSSD už dávno lidem nedává štědré sociální dávky, dělá reformu veřejných financí a dávky se začínají bohudík zpřísňovat.  Navíc tuneláři nedostávají žádné padáky, ale schopní manažeři českých firem. Zlaté padáky jsou jediné, které zamezí tomu, aby manažeři přecházeli z podniků do podniků. Zlatý padák má za cíl, aby schopný a úspěšný manažer nemohl vykonávat řídící funkci někde jinde ve firmě.  Tato republika není spálená, člověk který mluvil o spálené zemi je na štěstí v důchodu.  Tato republika se podle mne a mého názoru zlepšila po příchodu V: Špidly a St. Grosse. Zaplať pánbuh, že máme slušnou vládu. Zemanova vláda byla hulvátkská a všichni víme, jak ji podporovala ODS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
error  |  28. 09. 2004 21:49

Pane, vaše výroky nebudu komentovat stejně, jako nestálo za to komentovat váš projev v ČKD 1989. ČSSD je korytnická strana - dokázala ti i lampasákem v ČSA (Tvrdík), agentem Kadlecem v ČEPRO atd. atd. Si to povíme u volebních uren, jak Staník bude utíkat ze Strakovky s rákoskou na zadnici od voliče.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roco  |  30. 09. 2004 09:11

...zatímco ODS s koryty neměla nikdy nic společného - namátkou se mi vybavují jména Petr "Mercedes" Čermák, "Czech Telecom" Dyba, Ivan "Česká pojišťovna" Kočárník, Miloslav "Knižní velkoobchod" Macek, a další a další modří ptáci pracující jenom pro blaho republiky a jejích občanů...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MM_tank  |  28. 09. 2004 09:57

bych si radši přečetl nějaké hezké počtení o kolik jim klesl obrat, počet přípojek a nebo další zajímavé čísla, které mě vždycky dobře naladí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zbyněk A.  |  28. 09. 2004 21:42

Mluvíš mi z duše

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
noname  |  28. 09. 2004 09:44

Nevíte někdo, proč odešel Mr. Stupka z ČTc? A co tam nově dělá Mr. Ženíšek za práci?
Zajímá mě to jen ze starý známosti:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 09. 2004 09:13

Ženíšek, ten to už také zabalil. A proč, to se hned tak nikdo nedoví, zeptej se přímo jich.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Horna  |  28. 09. 2004 09:38

Osobne za tim vidim, citim, urputnou malou ceskou snahu narvat si do vlastnich kapes co nejvic, dokud to jeste jde. Par lidi sedi na moc velke hromade a tak chteji hrabat, nic nezvykleho u nas .. bohuzel

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sapon  |  28. 09. 2004 18:33

Mě to hlavně připadá naprosto přirozený. Mam pod sebou hromadu peněz, můžu o ní rozhodovat, můžu si z ní přidělovat odměny, tak toho využiju. Byl bych hlupák, kdybych to neudělal. Nevěřim naprosto nikomu, že by byl takovej "poctivec" a nesnažil se přiživit. Já tu možnost mít, tak si hrabu a hrabu. Důležité jsou výsledky. Pokud má někdo dobré výsledky a hrabe si do vlastní kapsy tak, že neporušuje zákon, tak to považuju za něco naprosto normálního. Nějaké bláboly o etice jsou jen pozůstatky socializmu v nás. Já považuju za správný, že když někdo má možnost zbohatnout, tak ať je bohatej. Neni chyba že někdo zbohatne (legálně), ale je chyba, že je za to kritizovanej těma, co to sami nedokážou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Horna  |  29. 09. 2004 10:46

Spise casto se vyskytujici (aspon u nas), nez prirozeny ... to je. Ale urcite to neni spravne a to prece jde. Nelze vychazet ze vzorce "ja bych to tak delal - pak je to normalni a spravne", coz je jako napr. "kradu - pak je dobre krast".

Pokud jsou vysledky firmy dobre, at si manazeri rozdeli penize a treba i stamiliony. Ale tak, jak se to stalo v pripade CTelecomu, je to neslusne a neeticke. Nerozhodl o tom majitel (polostatni) firmy, ale sami predstaveni ... urcite se skripenim zubu  Verim, ze etika a slusnost jsou namiste i v casech ranneho kapitalismu a ze by nebylo zrovna fajn na ne zapomenout jako na socialistickou priseru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roco  |  30. 09. 2004 09:07

Tak to je fakt hlod měsíce: "Nějaké bláboly o etice jsou jen pozůstatky socializmu v nás."
Jsem zvyklej že se na socialismus svaluje všechno špatný, ale že teď už i dobrý, to je pro mě novinka...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sapon  |  01. 10. 2004 10:35

No takhle vytržený z kontextu to zní fakt dost hrubě :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
chm  |  28. 09. 2004 09:27

Že by další Enron? )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel Kahovec  |  28. 09. 2004 09:01

manažeři Telecomu se těch odměn veřejně vzdali už ve čtvrtek. Leč naše chrabrá média jim je budou vyčítat ještě za rok.

Tímto nehájím Telecom. Jen upozorňuju na kvality české obce novinářské.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bbb  |  28. 09. 2004 09:27

a kde jsi vzal tento nesmysl? odměn se vzdala jen dozorčí rada nikoliv manažeři

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
error  |  28. 09. 2004 10:32

...a to ještě jen půlka té dozorčí rady. ) Hlavně, že si ministr Sobotka přišel na pěkné kapesné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Slonik  |  29. 09. 2004 05:31

Novináři ovšem rozhodně nemohou za to, že někteří čtenáři čtou z jejich článků každé n-té slovo. Ta zpráva měla většinou titulek "Zástupci státu v dozorčí radě Telecomu se vzdají nároku na odměny". Tedy nikoli management, ale dozorčí rada a to ještě ne celá, ale pouze zástupci státu v ní.

Zkuste si tu zprávu přečíst ještě jednou - a tentokrát celou .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jan novak  |  28. 09. 2004 05:25

Jedinou povolenou odmenou vedeni telekomu by melo byt 10 gramu olova mezi oci!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PetrD  |  28. 09. 2004 02:39

Tohle snad nemá konce, zase zas.anej Telecum! Já bych toho Be(r)dára hnal zpátky na Slovensko svinským krokem, ten by čuměl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Štěpán  |  28. 09. 2004 14:01

Berdára, já si velice vážím, několik let vedl počítačovou firmu Dell Computers a jeho výsledky jsou úžasné. Berdár je dobrý ředitel na správném místě, a je lepší než T. Valeski.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sayza  |  28. 09. 2004 01:59

Stat zadluzeny po usi dava stamilionove odmeny soudruhum nahore. Daja vu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Štěpán  |  28. 09. 2004 14:00

Kdo je u tebe soudruh ? Tito lidé nejsou žádní bývalý soudruzi. V Telecomu pracují mladí, impulzivní lidé, kteří mají svoji vizi a vědí, jak mají firmu vést.  Navíc v Telecomu pracují lidé, kteří nejsou zatížení komunismem, jako jsem byl já.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
XPC  |  28. 09. 2004 18:29

Impulzivní? Jsi si jistý, o čem píšeš?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Salvador Limonez  |  28. 09. 2004 22:06

Mozna ze myslel implozivni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lol  |  28. 09. 2004 18:14

A az se k moci dostane ODS, to se pak uz uplne poserem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fotr  |  28. 09. 2004 01:57

Nemá cenu řešit, jestli jsou odměny nemravné a mluvit pouze o Telcomu. Zajímavější je, že velká část zisku společnosti připadá managmentu, který riskuje jen velmi málo. O to méně zbyde na investora, který riskuje mnohem více. Tento stav, kdy si managment stanovuje svoje příjmy jen podle toho, kolik si ještě troufne, je dlouhodobě neudržitelný. Zřejmě bude nutné zavést zákon, aby u akciovek plat a veškeré odměny managmentu schvalovala přímo valná hromada.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  28. 09. 2004 10:37

Nezapomen, ze zakon schvaluji take ti,
kteri si platy urcuji sami a nemaji zadne riziko a odpovednost !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fotr  |  28. 09. 2004 12:16

Politiku do toho netahej, i když je to také důležité. Státní správa to je kapitola sama pro sebe.

Podstatné je, že i v čistě soukromých firmách řádí banda loupežníků a majitel (větší či menší akcionář) s tím nic nedělá/nemůže dělat. Tady nejde o jeden mizerný ČTelecom a pár set miliónů. Já mluvím o parazitickém fungování systému, a to především v zahraničí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fotr  |  28. 09. 2004 12:25

Jde o tohle:

- když se zvýší cena akcií firmy (navíc bez ohledu na vnější příčiny), tak úzká skupina dostane podstatný podíl ze zisku, na úkor majitele.

- když se hodnota akcií naopak sníží, tak by tato skupina měla ve stejném poměru majiteli tento rozdíl dorovnat, což se ale neděje

 

Je snad v pořádku, že "managment" kombinuje výhody majitele a zaměstnance, aniž by z toho měl majitel, firma, zaměstnanec, stát, nebo kdokoli jiný užitek? Navíc všimni si: je to vázáno ne na podíl na růstu ziskovosti a účetní hodnoty firmy, ale na do jisté míry náhodném pohybu ceny na burze. Tedy ne odměna, ale jakási loterie k platu navíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  28. 09. 2004 14:22

Nejvyšším orgánem akciovky je valná hromada. Takže akcionáři ( majoritní = stát v tomto případě) můžou hodně ovlivnit odměny a to tím , že valná hromada volí a odvolává představenstvo. Pokud  tedy akcionáři nebudou souhlasit s odměnami managerů tak je prostě odvolají. Viz. obch. zákoník . Je více možností jak mohou akcionáři přinutit dělat managery za přiměřené peníze, jen by to někdo z majoritních akcionářů ( stát)  musel chtít. ( Pochybuji ,že by někdo ze součastného představenstva odešel ,kdyby jim tyto odměny neprošly ... i tak jsou tam placeni více než dobře ).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fotr  |  29. 09. 2004 08:22

Teoreteticky je to jak píšeš, o tom není sporu. Nicméně to tak nefunguje. A opakuji, nemluvím o CTc, ale o fungování v USA, GB atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor