Kombinovaná mechanika DVD-ROM, CD-RW v jednom balení

Již nyní si můžete koupit mechaniku Ricoh MP 9060A, která bude představena až na CeBITu. Českému Impromatu se podařilo tuto mechaniku získat s předstihem a už ji nabízí ve volném prodeji.
Již nyní si můžete koupit mechaniku Ricoh MP 9060A, která bude představena až na CeBITu. Českému Impromatu se podařilo tuto mechaniku získat s předstihem a už ji nabízí ve volném prodeji. Jediným rozdílem proti verzi, která bude ohlášena za měsíc, je dodávání v bulk balení, tedy bez hezké krabice a dodávaného softwaru. Impromat má nicméně k dispozici seznam programů, které tuto mechaniku již podporují, takže nebudete čekat, než se objeví potřebné programy. Ricohy jsou dodávány s programem Nero, ten ale je prý zatím jen v japonské verzi, anglická verze s podporou této kombinované vypalovačky se chystá.

Na to, že mechanika obsahuje dvě poměrně specifická zařízení, není ani její cena příliš vysoká; pro koncového zákazníka činí okolo 15 tisíc, pěkná krabice a dodaný software ji zřejmě o něco zvýší. Parametry této interní mechaniky také nejsou cítit kompromisem:
Rozhraní ATAPI
vyrovnávací paměť 2 MB
zapisovací rychlost 6x, 4x, 2x, 1x (CD-R) 4x, 2x, 1x (CD-RW)
čtecí rychlost 24x Max (CD-RW/CD-R/CD-ROM),4xMax(DVD-ROM)
metody zápisu celý disk, celá stopa, paketový zápis (Disc At Once, Track At Once, Multi-session Session At Once, Packet Writing)
podporované formáty CD-DA, CD-ROM, CD-ROM+CD-DA, CD-ROM XA, VideoCD, CD-I, PhotoCD, CD Extra, CD TEXT, Bootable CD
průměrná přístupová doba 120 ms (CD-RW/CD-R/CD-ROM), 200 ms (DVD-ROM)
Instalace horizontální/vertikální
Kombinovaná mechanika Ricohu určitě získá své příznivce. DVD-ROM konečně začíná nahrazovat v počítačích CD-ROM mechaniky a CD-RW mechanika se také pomalu stává standardní součástí počítače. Proto tedy je problém při zaplňování volných pozic v počítači, dvě velké mechaniky spotřebují prostor i konektory. Jejich kombinací tak zabijete dvě mouchy.

Na Cebit se připravuje i další novinka Ricohu: vypalovačka, který by měla opět zvýšit dostupné rychlosti vypalování a čtení. CD-RW by se v ní mělo dotknout šestirychlostní hranice vypalování.

Váš názor Další článek: Computer 1/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,