Kolik peněz získávají technologické firmy z jednoho zaměstnance: čísla vás překvapí

  • Web Craft zveřejnil podrobné statistiky o největších firmách
  • K dispozici jsou srovnání příjmu technologických firem na jednotlivé zaměstnance
  • IT segment rozhodně nepatří mezi výjimečné oblasti

Významné technologické firmy se pyšní obrovskými příjmy i zisky a to i přes to, že na první pohled mají relativně málo zaměstnanců. Mohlo by se zdát, že jde o nejefektivnější firmy, které tak zároveň mají i největší příjmy na jednoho zaměstnance.

Jak ale ukazují nová statistická data z webu Craft, který analyzoval 500 největších amerických firem, IT segment rozhodně nepatří mezi nejproduktivnější, alespoň pokud jde o příjem na jednoho zaměstnance. Firmy z S&P 500 vygenerovaly v roce 2016 celkem 11 bilionů dolarů a zaměstnávají 25 milionů lidí po celém světě.

IT je na chvostu

Největší příjem na jednoho zaměstnance, a to s velmi výrazným náskokem, má segment energií, kde je to v průměru 1,8 milionů dolarů za rok. Nejhůře je na tom průmysl a překvapivě také IT segment, který v průměru generuje pouze 484 tisíc dolarů příjmu na jednoho zaměstnance.

Klepněte pro větší obrázek

V IT firmách jsou obrovské rozdíly, takže lze jen těžko odhadnout, proč je na tom IT v průměru tak špatně. Významné množství IT firem nejspíše disponuje velkým počtem zaměstnanců, přičemž generuje relativně malý příjem. Jak se podíváme níže v článku, u známých firem je produktivita skvělá a například rekordní Apple porazí i průměr energetického segmentu.

Energie a zdravotnictví vedou

Zcela největších příjmů se pyšní nejen energetické firmy, ale také zdravotnické, které jsou v průměru na druhém místě (889 tisíc dolarů ročně na jednoho zaměstnance).

Jak lze vidět na seznamu, na prvních pozicích firem s největším příjmem na jednoho zaměstnance se střídají zdravotnické a energetické společnosti a jsou mezi nimi i dva výrobci tabáku.

Klepněte pro větší obrázek

Rekordmanem je v tomto případě farmaceutický výrobce AmerisourceBergen, který generuje příjem neuvěřitelných 7,9 milionů dolarů ročně z jednoho zaměstnance.

Naopak na druhém konci, kde jsou firmy s nejnižším příjmem na jednoho zaměstnance, se nachází poměrně známé značky jako Accenture, Starbucks nebo McDonald’s, který generuje v průměru pouze 66 tisíc dolarů ročně z jednoho zaměstnance.

Klepněte pro větší obrázek

Byznys rychlého občerstvení je tak dle těchto čísel poměrně náročný na efektivitu a omezený počtem lidí. To by se ale určitě mělo změnit v budoucnu, protože už se objevují různé robotické systémy, které dokáží například připravit celý hamburger, pizzu a podobně. Technologickou změnu a výměnu lidí za roboty ale nelze čekat příliš brzy. Náklady jsou zatím vysoké a množství restaurací třeba u zmíněného McDonald’s je po celém světě obrovský.

Apple vládne IT

Nejzajímavější srovnání se ale pochopitelně týká technologického segmentu. Stejně jako v případě příjmů a zisku, i zde vládne Apple, který se pyšní ročním příjmem 1,8 milionu dolarů na jednoho zaměstnance. V porovnání s nejlepšími energetickými a zdravotnickými společnostmi je ale až 24. místě. Překvapením je, že před Apple se se stejným příjmem umístil i Netflix, který ale analytici Craft nezařazují do segmentu IT.

Klepněte pro větší obrázek

Na druhém místě je Facebook, který je tak stále velmi efektivní a produktivní, protože jeden zaměstnanec mu zajišťuje roční příjem v průměru1,6 milionu dolarů. Na třetí pozici je pak Alphabet, pod který patří Google.

Mezi méně produktivní patří Microsoft, který se umístil až na 10. místě, protože z jednoho zaměstnance má příjem v průměru jen 748 tisíc dolarů ročně. Intel je dokonce až na 18. pozici (550 tisíc dolarů na zaměstnance) a těsně za ním je i AMD, který z jednoho zaměstnance dokáže mít příjem 512 tisíc dolarů ročně.

Rychlé změny

Hodnota RPE (Revenue Per Employee) se může velmi rychle měnit, protože se často stává, že i zmíněné obří firmy propouštějí klidně desítky tisíc zaměstnanců v průběhu několika měsíců.

Čísla je tak nutné brát jako přibližné srovnání, které nemusí přesně odpovídat aktuální situaci. Zajímavé by určitě bylo to srovnání změny produktivity v čase, která reflektuje právě použití moderních technologií zvyšující efektivitu práce a v hloubce například i zavedení nových procesů ve firmě a podobně.

Diskuze (16) Další článek: Amazon má problém. Echo bez vědomí uživatelů nahrálo a odeslalo domácí konverzaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,