Kolik lidí je třeba k provozu internetové superfirmy

Americký Ford zaměstnává 150 000 lidí, Microsoft něco přes polovinu, Google skoro sedmkrát méně a takový Twitter rovnou 500× méně zaměstnanců. Přesto je o něm sakra slyšet!

Microsoft, Apple, Google – to jsou obrovská hnízda mozků velikosti českého okresního (a v případě Microsoftu krajského) města. Společnosti jsou to superglobální s pobočkami po celém světě. Pomalu bobtná i Facebook (bezmála 2 000 zaměstnanců), ve srovnání s těmi výše jmenovanými je to ale vlastně z pohledu lidských zdrojů stále téměř zanedbatelná firma.

A jen pro kontrastní srovnání, kolik lidí zaměstnávají tradiční firmy, které se do internetu a IT příliš nepletou? Americký Ford dával loni práci 150 000 lidí, kontroverzní British Petrol je asi tak velký jako Microsoft, stejně tak Intel a americká NASA se se svými19 tisíci zaměstnanci zase blíží spíše Googlu (23 tisíc pracovníků).

Vedle obrovských průmyslových korporací a softwarových a hardwarových velikánech tu jsou ale ještě internetové a v tomto srovnání skutečně titěrné firmy. Ovšem firmy s globálním dopadem. Na webu Royal Pingdom si dali tu práci a několik takových zdánlivě malých hráčů našli.

Opera Software (757 zaměstnanců)

Mluví a píše se o ní prakticky všude, a i když se zdá, že ji podle statistik tržních podílů skoro nikdo nepoužívá, přesto v jejím prohlížeči (všechny verze včetně mobilních) surfuje na 150 milionů webařů. Sakra slušný výsledek, uvážíte-li, že z hlediska počtu zaměstnanců spadá Opera Software do stejného rance jako třeba naše Mladá fronta.

opera norsko.png
Norské sídlo Opery (Zdroj: Opera Portal News - další fotky interiéru)

Skype (500 zaměstnanců)

Počet uživatelů Skypu se pohybuje někde okolo 600-700 milionů, v prvním čtvrtletí minulého roku totiž služba evidovala 560 milionů registrací. Aktivních (každodenních) uživatelů pak bylo před dvěma lety přes 40 milionů. Docela slušná suma při pohledu na počty zaměstnanců. Skutečně si ještě myslíte, že je Facebook ve všech ohledech rekordní a největší? Ale kdeže.

skype praha 2008.png
Pražská vývojová pobočka Skypu při stavu v roce 2008

Canonical (přes 350 zaměstnanců)

Výrobce nejpopulárnější uživatelské linuxové distribuce dnes už také poměrně nabobtnal. Jeho Linux používá přinejmenším 12 milionů uživatelů, značku a produkt Ubuntu ovšem znají desítky milionů čtenářů a surfařů po celém světě.

canonical isle of man.png
V malém městečku Douglas na ostrově Man...

Twitter (300 zaměstnanců)

Kde jsou ty doby, kdy mělo na Twitteru účet pár milionů nadšených jedinců. Dnes je to masová záležitost, služba totiž eviduje okolo 175 milionů registrací a z hlediska svého dopadu se řadí po bok Facebooku a YouTube k těm nejvlivnějším webům současnosti. K tomu všemu je přitom třeba pouhých tři sta lidí – skoro 7× méně než u konkurenčního Facebooku a 300× méně než v Microsoftu.

twitter.png
Kanceláře Twitteru v San Franciscu na sklonku roku 2009 (Zdroj: TheItechBlog - další fotky interiéru)

Mozilla (250 zaměstnanců)

A to už se dostáváme skutečně k těm největším-nejmenším firmám. Možná ještě najdete někoho, kdo neví nic o Twitteru, legendární Mozillu – jako organizaci i firmu – ale zná snad úplně každý. Skoro na polovině věcí se podílí komunita dobrovolníků, přesto Mozille patří velké zásluhy. Dnes její prohlížeč Firefox možná trošku pokulhává, stále je to ovšem hráč, který rozpoutal druhé kolo války prohlížečů.

mozilla.png
Kanceláře Mozilly v Mountain View (Zdroj: Flickr - další fotky interiéru)

Wikimedia (57 zaměstnanců)

A nakonec skutečný drobeček. I když i zde to není úplně spravedlivé označení, šest desítek zaměstnanců totiž doplňují tisíce a tisíce dobrovolníků a regionálních správců, kteří naplňují největší encyklopedii světa daty. Wikipedia (a její přidružené projekty) se stala v mnoha případech respektovaným zdrojem informací, sociálním fenoménem a prakticky pohřbila veškeré snahy zavedených encyklopedií na webu.

wikimedia.png
Sídlo nadace Wikimedia v San Franciscu (Zdroj: Wikimedia Blog - další fotky interiéru)

Seznam (700-800 zaměstnanců)

Nakonec pro srovnání ještě český Seznam. Jednička na českém trhu zaměstnává především v Praze a Brně přes 700 lidí. Svou velikostí tedy spadá do stejné kategorie jako třeba naše vydavatelství Mladá fronta. Ovšem stejnou globální moc a prestiž jako srovnatelně velká Opera nemá ani jedna společnost. Tady můžeme pouze tiše závidět.

stepan skrob seznam.png
Pražský Seznam a jeho zarostlý zelený interiér (Štěpán Škrob, současný architekt vyhledávače)

Internet je tedy prostorem, který dal obrovskou sílu i těm, kteří se spokojili s málem a bez něho – bez sítě sítí by se vlastně vůbec neobešli. Co by dnes ostatně dělal třeba Larry Page a Sergej Brin (zakladatelé Googlu), nebýt internetu a fulltextových vyhledávačů?

Diskuze (35) Další článek: ARM spolupracuje s IBM na úsporných 14nm čipech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,