Internet | Starlink

Kolik bude stát a jak bude rychlý Starlink? Je tu první nabídka na připojení k satelitnímu internetu

První zájemci o satelitní internet Starlink budou platit 500 dolarů (11 550 Kč bez daně) za terminál a 99 dolarů měsíčně (cca 2300 Kč bez daně) za připojení. To by mělo dosahovat rychlosti 50 - 150 Mb/s při latenci 20 - 40 ms. Takové parametry byly zveřejněny na Redditu uživatelem, který je zapsán jako účastník betatestování a nyní nabídku dostal e-mailem od provozovatelů Starlinku. Rozesílání takové nabídky vybraným betatesterům čerstvě potvrzuje i CNBC.

Samotný Starlink žádnou takovou nabídku zatím oficiálně nezveřejnil, ale první testeři už mohli vnikající internetovou síť vyzkoušet a nyní již asi přišel čas, kdy by mohla být využívána trvale, byť stále v omezeném testovacím režimu. Vyšší cena za takové internetové připojení může zafungovat jako filtr, aby se přihlásili jen opravdu vážní zájemci.

Provozovatelé Starlinku v průvodním e-mailu dále slibují, že do léta 2021 by se měla latence snížit na 16 - 19 ms. Dále je upozorněno, že síť může být v této chvíli ještě nestabilní. Na druhou stranu potěší, že není zmínka o nějakých datových limitech.

Satelitní síť Starlink aktuálně využívá 775 satelitů, které již byly vyneseny na oběžnou dráhu. Už to stačí k tomu, aby se dalo internetové připojení používat. Do budoucna má být satelitů nejméně dvanáct tisíc, což výrazně zvýší kapacitu a přenosové rychlosti. 

Diskuze (127) Další článek: Windows 10X budou hotové v prosinci. Zatím ale bez podpory Win32 aplikací

Témata článku: , , , , , , , , , , ,