Kolik berou pracovníci v IT v Americe?

Certifikovaní si stojí asi na 80 tisíci dolarech ročně; relativně nejmenší cenu má certifikát Microsoftu.
Okolo platů pracovníků v IT oblasti v západních zemích panuje spousta mýtů, často šířených těmi, kteří za prací na Západ odešli – logicky, neboť rozdíly v platech i u stejné kvalifikace existují a mnohdy také nedozvíme celou pravdu. O svém platu se veřejně nemluví; tato zvyklost je běžná u nás stejně jako venku.

Kdo o něm ovšem mluví, je podrobný report, který připravil internetový časopis Computer Reseller Network, jeden z nejlepších zdrojů na B2B problematiku v informačních a komunikačních technologiích zdarma. Dotazoval se na platy v cca 1100 podnicích a podrobné výsledky poskytl k dispozici na Internetu. Pozice v IT rozčlenil podle certifikací, které jsou v USA určitým synonymem ke kvalifikaci – pokud někdo pracuje v implementaci či podpoře řešení pro Cisco, má s největší pravděpodobností certifikaci od této firmy (CCIE), pokud je to specialista na platformu Microsoft, má MCSE atd.

Platové rozpětí pro certifikované pracovníky činí 71 500 až 84 100 dolarů ročně; nejnižší průměrný plat (dolní hranice) mají pracovníci s certifikací od Microsoftu, nejvyšší možná překvapivě certifikanti od Check Pointu. Poblíž horní hranice se pak drží lidé kvalifikovaní pro řešení IBM, Sunu, Oracle a Cisco, v dolní polovině pak nalezneme specialisty na Citrix, Red Hat, a Novell. Pracovníci bez některé z certifikací, i když třeba v daných oblastech pracují, mají plat nižší, tedy 69 000 dolarů ročně. Čísla udávají roční hrubé mzdy včetně prémií a provizí. I když meziroční růst mezd byl letos jeden z nejnižších v historii, pracovníci v IT se stále drží dobře v porovnání s ostatními typickými profesemi. Řadoví obchodníci („junior salesperson“) má průměrně 58 700, obchodní manažeři („senior salesperson“) pak 96 000. IT expert se v USA dnes skutečně nemá špatně.

Výborně se pak daří lidem, kteří mají více certifikací současně - ti mají v průměru o patnáct procent víc než specialisté s jedinou certifikací. I když manažeři firem uvádějí, že některé certifikace vnímají jako cennější než jiné a že samozřejmě v praxi vždy rozhoduje „kvalita pracovníka“, v praxi dávají certifikacím přednost. Zatímco průměrný plat lidí bez certifikace nebo s jedním certifikátem meziročně asi o procento poklesl, nositelé dvou a více certifikací si v průměru polepšili o 7%. Alibismus nebo důkaz skutečné kvality? Možná obojí dohromady: kdo je opravdu schopný a chce zároveň mít vyšší plat, tak jednoduše složí víc zkoušek.

V případě, že se několika diplomy pyšníte a zvládáte perfektně angličtinu – v jaké oblasti se nejsnadněji uplatníte? Největší poptávka je po programátorech; to trvá již několik let. Za nimi je pak profese síťových a systémových administrátorů či „inženýrů“ (engineer), jak zní často oficiální pojmenování této profese. Kupodivu, mezi nejméně požadované pak patří konzultant v IT a také databázový administrátor. A protože Amerika je velká, je také dobré vědět, kam zamířit. Logická volba „Silicon Valley“ je volbou nejhorší – státy na západě USA zaznamenávají pokles zájmu o práce v IT a také pokles platů. Podobně nedobře jsou na tom státy na severovýchodě. Takže miřte buď do typických amerických zapadákovů na jih a střed, tam je setrvalá poptávka nejvyšší; na druhé straně pak absolutně nejvyšší platy jsou v prostřední části východního pobřeží USA, ve státech New Jersey (= New York) či D.C. (= Washington), pokud si ovšem troufáte uspět ve velké konkurenci.

Diskuze (83) Další článek: Další členové rodiny Mimail

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,