Reklama | PR články

Koleje už netáhnou. Vysokoškoláci hledají spolubydlení. Na co si dát pozor?

Studenti VŠ dávají často přednost privátu před bydlením na koleji (větší pohodlí, volnost). Řada z nich si pronajímá byt s kamarády, ale stále se objevují inzeráty, které mají dát dohromady cizí lidi. Může to fungovat?

Více než 60 % studentů volí privát i přes to, že je v průměru dvakrát dražší než bydlení na koleji. A není divu. Mají zde větší klid i pohodlí. Navíc si mohou vybrat, s kým se do spolubydlení pustí a vyvarují se tím případným nepříjemnostem. Byty jsou však nejdražší za posledních 8 let. Jak studenti tuto situaci řeší? A zažijí koleje nový boom?

S privátem studenti získají soukromí a pohodlí

Důvodem, proč větší část vysokoškoláků volí raději spolubydlení než kolej, je prostý. Nejen, že si mohou vybrat, s kým budou byt sdílet, ale především získají větší soukromí. Nájemní byty také bývají více útulné než neosobní koleje.

Přes 20 000 Kč za 3 + 1 na okraji města

Obecně mají vysokoškoláci nejvíce zájem o byty 3kk a 3 + 1. Většinou jich tam bydlí až 5. Majitelé bytů si toho jsou dobře vědomi, a proto se zvláště v posledních měsících nebojí zvedat nájmy těchto bytů o několik tisíc. Cena přes 20 000 Kč tedy není žádnou výjimkou, a to se ani nejedná o pronájem v centru Prahy nebo moderní výstavbu.

Do nových bytů studenty nechtějí

Pokud je v nabídce zrenovovaný byt, většinou nemají studenti VŠ šanci. Majitelé se totiž bojí hluku, poničení vybavení a nelíbí se jim ani krátká nájemní doba, která je většinou od září do června. Navíc se čím dál tím více nových bytů pronajímá cizincům přes službu Airbnb.

Na co si dát pozor při hledání bytu?

Často se stává, že vysokoškoláci, kteří jsou při hledání už v zoufalé situaci, kývnou na všechno. Později toho sice litují, nic už ale nezmění. Čemu se při hledání nemovitosti vyvarovat?

  • Pokud je byt při prohlídce vybavený, je dobré se zeptat, zda vybavení v bytě zůstane
  • Jak je to s internetem? Je zajištěn pronajímatelem? Pokud ano, jaké je připojení a kolik se případně připlácí k ceně nájmu?
  • Pozor si dejte i na to, kdo všechno má od bytu klíče
  • Také si poznamenejte všechny nedostatky, které byt má. Oloupaná barva, kapající kohoutek nebo třeba poškrábaná podlaha
  • Jak se řeší přeplatky/nedoplatky energií? Na začátku bydlení si poznamenejte stav energií

Kdo chce bydlet, musí hledat zavčas

Zatímco v minulých letech stačilo studentům začít hledat byt na začátku září, dnes vše musí řešit podstatně dřív. Poptávka po bytech je totiž veliká a pozdní hledání by se nemuselo vyplatit.

Koleje za hubičku

Průměrná cena za kolej v Praze se pohybuje od 2 250 do 3 870 korun za měsíc. Studenty tedy vyjde bydlení mnohem levněji. Současný stav kolejí ale není zrovna ideální. Společné kuchyně a toalety na patře nejsou výjimkou. Navíc si tam studenti často nemohou vodit návštěvy. Kolejím se však blýská na lepší časy. Na opravu kolejí a výstavbu nových by měla vláda vyčlenit 2,5 miliardy korun.

Moderní koleje v Holešovicích již v roce 2020

Ubytování pro více než 600 vysokoškoláků nabídne od roku 2020 osmipodlažní budova, která roste na Praze 7. Autorem projektu je český architekt Pavel Hnilička. Moderní kampus bude nabízet parkování pro 71 vozů, rozlehlou terasu se skybarem, party místnost, multifunkční sál a mnohé další. U studentských pokojů je kladen velký důraz na soukromí, na chodbách je naopak vyhrazený dostatek prostoru pro setkávání se.

Chybět nebude ani moderní fitness centrum, prádelna, venkovní sportoviště a ostraha areálu. Základní velikost pokoje je 20 metrů čtverečních a je určený pro jednoho studenta. Po Praze by těchto projektů mělo časem vyrůst několik.

Další článek: Tajuplná čínská raketa by mohla ohrozit vzdušnou sílu amerického letectva

Témata článku: ,