Kodak DC3800 - Co je malé, to je milé

Malá velikost, střední rozlišení, jednoduché ovládání a slušný obrazový výkon. Tak by mohl být stručně charakterizovaný Kodak DC3800, který představujeme v podrobné recenzi.

Pokud znáte starší modely digitálních fotoaparátů zn. Kodak, budete asi překvapeni. Některé nové typy si prostě podle mého názoru v designu hodně polepšily, a DC3800 mezi ně právem patří.

Moderní titanová barva těla, opláštěného z velké části lehkým kovem, dává tomuto fotoaparátu jistý punc elegance. Když navíc přihlédneme k rozměrům, předurčujícím tento aparát k nošení v kapse u košile, zjistíme, že první pohled na DC3800 je více než sympatický.

Provedení fotoaparátu napovídá, že asi nepůjde o žádný low-end. Pravda, i když hi-end to také není. DC3800 by se dal jednoduše charakterizovat jako ultrakompaktní digitální automat s rozlišením 2 Mpix, jinak řečeno „dvoumegáč typu namiř a stiskni“. Tato charakteristika ale nijak nesnižuje kvality nebo význam přístroje. Dovolte mi prosím na tomto místě malé odbočení.
V poslední době můžeme sledovat vcelku silný trend takto koncipovaných digiťáků. Není významnější firmy, která by neuvedla jeden nebo rovnou několik fotoaparátů, které spojuje střední rozlišení, základní funkce a jednoduché ovládání. Tento směr vývoje má pochopitelné pohnutky. Aby se digitální fotografie masověji rozšířila, mohou jí k tomu (mimo jiné) hodně pomoci právě takové fotoaparáty. Průměrný uživatel totiž chce opravdu jen mačkat spoušť a věřte, že takových je drtivá většina.
Nyní se už ale pojďme podívat, jak se takový digiťák povedl Kodaku.

Už z fotografie vidíme, že nejde o přístroj se zoomem, nýbrž s monofokálním objektivem. Ohnisková vzdálenost odpovídá 33 mm ohnisku kinofilmu, což je velmi příjemné. Foťáček tak užijete bez problémů i v menším interiéru nebo u jiných záběrů vyžadujících širší ohnisko. Objektiv je automaticky zaostřovaný, bez možnosti jakéhokoliv pevného předostření, byť by to bylo jen na nekonečno. Všechno je v pohodě např. za denního světla, ovšem problémy s autofocusem nastávají, jakmile světla ubude. Více v sekci Funkce a vlastnosti. K dispozici je nezbytný dvojnásobný digitální zoom, který funguje bezztrátově, neboli pouze ořezává obrazové pole. K čemu je to dobré nebo špatné, to si můžete přečíst v části Obrazová kvalita, referenční snímky. Fotografovat lze i v režimu Makro, kdy nejmenší předmětová vzdálenost činí 20 cm.

Uvedením digitálního zoomu a makra jsme skoro vyčerpali dostupné uživatelské funkce. K dispozici je samozřejmě nabídka všech obvyklých režimů vestavěného blesku, možnosti dvou rozlišení a komprese snímku, nebo sériové snímání 2 - 4 fotky za vteřinu. Všechny ostatní funkce jsou plně automatické, což se týká jak měření expozice, tak i nastavení vyvážení bílé. Obě ale fungují velmi dobře. Referenční fotografie by vás o tom měly přesvědčit více než pouhá slova. Vzhledem k malému počtu funkcí je i ovládání fotoaparátu jednoduché. Hlavní kruhový volič a několik tlačítek kolem 1,5" LCD displeje zvládne každý i bez dlouhého studování manuálu, který je mimochodem ve všech možných řečech, jen v češtině ne.

Fotografie jsou ukládané na paměťovou kartu CompactFlash typ I a věřte nebo nevěřte, foťák se k počítači vůbec nijak nepřipojuje. Na těle nenajdeme ani konektor sériového kabelu, ani USB, ani nic jiného. Zato v krabici nelze přehlédnout designově zdařilou čtečku CF karet. Řešení je sice poněkud neobvyklé, ale hodnotit jej nelze jinak než pozitivně. Čtečka se připojuje přes rozhraní USB, což obnáší slušnou rychlost stahování snímků. Ve správci souborů se vám objeví jako další fyzický disk, tudíž stačí soubory známým způsobem přetáhnout do požadované složky.

Protože se pohybujeme na půdě zn. Kodak, očekáváme kvalitní snímky. Je tomu tak. Fotografie pořízené maličkým DC3800 nepostrádají tradiční Kodakovic barevnou přesnost. I přesto, že jde o automat, jsou fotografie korektně exponované, a nemusíte se obávat ani složitějších světelných podmínek. S lehce sníženou ostrostí a v některých případech vyšším kontrastem snímků se u takto jednoduchého přístroje takříkajíc musí počítat. Jako celek by ale obrazová kvalita měla vyhovovat naprosté většině uživatelů (kterým vyhovuje tento typ digiťáku). Jaký je tedy závěr? Až zjistíte, že je na čase vyměnit váš kinofilmový kompakt za digiťák, veďte Kodak DC3800 v patrnosti. Možná pak uznáte, že tohoto mrňouse můžete u sebe nosit neustále a dojdete k názoru, že lze udělat mnohem více fotek, než jen o dovolené a o vánocích.


 Fotoměrka
 Produkt: Kodak DC3800
 Celkové hodnocení: 72 bodů (max. 100)
72 bodů

Celkové hodnocení představuje součet bodů, získaných při dílčích hodnoceních v následujících odkazech (kromě technických parametrů).

Podrobné hodnocení, komentáře a informace o fotoaparátu

Konstrukce a ovládání
Funkce a vlastnosti
Standardní vybavení
Obrazová kvalita, referenční snímky
Cena
Technické parametry

Zdroj: Foto-World, spol. s r.o.

Váš názor Další článek: Německá armáda a ministerstvo zahraničí zakazuje používání softwaru od Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,