Kočkovitá šelma, záchrana Intergraphu

Americká firma Intergraph, oznámila na Siggraphu svou dříve pečlivě utajenou grafiku "pro přístí tisíciletí", s názvem Wildcat.
Pionýr špičkové 3D grafiky na osobních počítačích s Windows NT, americká firma Intergraph, oznámila na Siggraphu svou dříve pečlivě utajenou grafiku "pro přístí tisíciletí", s názvem Wildcat (= divoká kočka, šelma). Jedná se o škálovatelnou grafiku, která umožní docílit ve známém grafickém testu CDRS Viewerf
skóre okolo jednoho tisíce - to je zhruba o jeden a půl řádu více než dnešní špičkové grafické systémy na počítačích PC. Wildcat 3D se objeví na grafických kartách Intense, které pak budou montovány do stanic TDZ 2000, ale rovněž budou v OEM verzích dostupné i pro další výrobce grafických stanic, jako je třeba Compaq.
První stanice s touto grafikou se objeví až v prosinci; název bude Intense 3D Wildcat 4100 a ví se už i cena - pod 3000 USD. Skóre CDRS by mělo být přes 200, což znamená asi šest miliónů vyrendrovaných trojúhelníků za sekundu (dnešní rekordy na PC jsou okolo dvou miliónů) a vysokou kvalitu špičkového antialiasingu. Intergraph uvádí, že podobnou výkonnost má zatím jen grafika Infinite Reality od SGI, která ovšem stojí nejméně desetkrát víc. Budoucí verze Wildcatu budou zvládat až dvacet miliónů trojúhelníků (!!) za sekundu a budou podporovat až jeden gigabajt texturové paměti - i to je z dnešního pohledu neslýchaná hodnota.
Živě komentuje: Intergraph tento výkonnostní skok potřeboval jako živou vodu. Jeho grafika se totiž za poslední rok či rok a půl vyvíjela relativně pomalu a byla silně doháněna konkurencí. Zejména HP se podařilo díky přenosu unixové grafiky Visualize 48 Intergraph přeskočit, byť za vyšší cenu, a firma SGI má evidentně na letošní podzim či zimu v plánu něco podobného. Wildcat vypadá výborně, ale jednu vadu má - tu, že i jeho "entry level" bude k dispozici až na přelomu letošního a příštího roku. Je dobře známé, že nejméně pět velkých firem (včetně Compaqu, HP, SGI a Intelu) plánuje zhruba na tuto dobu uvádět rovněž svá revoluční grafická řešení, která mohou také dosáhnout zvýšení výkonu až několikanásobně oproti tomu, co mají dnes k dispozici. Byť se zdá, že Intergraph může být na špičce pyramidy, nebude v reálné nabídce (nikoli oznámeních na půl roku dopředu) o tolik před konkurencí.
Váš názor Další článek: Druhý pokus o cenzorství Internetu je opět kontroverzní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,