Klonujeme Windows Vista (a se Seagate zadarmo)

Občas je nutné přesunout systém. Klonování Windows Vista se ale od postupů známých ze starších verzí Windows liší.
Kapitoly článku

Případová studie první – klonujeme na větší disk

V ideálním případě máte operační systém na jediném disku, a chcete jej naklonovat na disk nový. Pod staršími Windows platilo, že chcete-li se vyhnout problémům, není záhodno systému, který chcete klonovat, nový disk předem ukazovat. V opačném případě se mohlo stát, že takovému disku podle signatury přiřadil písmenko jednotky a po naklonování systému se do něj nedalo přihlásit. Existovaly i programy, které se s tím dokázaly vypořádat.

Při prvním pokusu jsem tedy pro jistotu k nainstalovanému systému připojil čistý disk a vytvořil na něm jeden oddíl. Důvod je jednoduchý – zjistit, jak se vše bude chovat.

201 - oddily.png

Následoval restart a boot z CD.

Když DiscWizard nenajde disky

A další menší zrada – Acronis True Image nenašel žádné disky. Na zmínku, že může mít na některých řadičích problémy, jsem někde narazil, a dovtípil jsem se, že nerozeznal disky běžící v AHCI režimu na intelovském jižním můstku ICH8R. Pokud se vám něco podobného přihodí také, musíte do BIOSu a AHCI režim vypnout. Po naklonování disku je pak zapotřebí znova jej před startem systému zapnout.

Po nabootování z vytvořeného CD a spuštění klonování disku jsem ze zvědavosti vyzkoušel automatický režim. Při něm se mají kopírovat veškeré oddíly disku na druhý. Zajímavá je poznámka na závěr popisu – Nezapomeňte, že musíte odstranit starý pevný disk po dokončení přesunu dat. Pamatujte si ji.

klonovani03903-26-16_31-01-08.png

Klonování začíná výběrem zdrojového a cílového disku. Po zvolení cílového disku následuje dotaz na smazání celého cílového disku. Nemáte moc na výběr, dál se dostanete, jen pokud je necháte smazat.

klonovani04203-39-58_31-01-08.png klonovani04303-40-37_31-01-08.png klonovani04403-42-17_31-01-08.png

Systém v automatickém režimu nenabízí možnost úpravy velikosti oddílů, menší roztáhl rovnou na celý disk přes prázdné místo bez ohledu na to, zda tam bylo záměrně či nikoliv.


klonovani04603-43-13_31-01-08.png 

Po klepnutí na další se objeví sumarizace operací, které budou následovat. Až doposud byla nastavení nedestruktivní, v dalším kroku už ale dochází ke změnám na discích. Proto si pořádně zkontrolujte, co všechno se bude s disky dít, a až poté klepněte na pokračovat. Při prvním pokusu o klonování nemocného disku jsem si až tady všiml, že se díky dialogové slepotě chystám oddíly přesouvat, nikoliv klonovat.

klonovani04703-43-34_31-01-08.png klonovani04803-43-56_31-01-08.png 

Následující dialogové okno je předzvěstí problému. V systému se čtyřmi SATA disky v AHCI režimu budeme na discích jen sotva nastavovat master a slave.

klonovani04903-52-48_31-01-08.png 

Odlišnosti v zavádění systému ve Windows Vista

Jak jsme říkali, s Windows Vista došlo ke změnám ve způsobu zavádění systému. Podrobnější popis najdete v anglickém originálu, takže jen zjednodušeně a ve stručnosti:

Ve Windows 2000 a XP najdete v kořenovém adresáři primárního oddílu bootovacího disku soubory ntldr, Ntdetect.com a soubor boot.ini a v něm absolutní cesty k nainstalovaným operačním systémům – jeho obsah vypadá nějak takto:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect

Při bootování se zavaděč orientuje se podle pořadí disků a oddílů. Ve Windows Vista tyto soubory nahradil bootmgr, BCD a winload.exe. Bootmgr a BCD je v kořenovém adresáři bootovacího disku, winload.exe je v adresáři Windows\system32. Bootmgr a BCD by měl být nainstalován vždy na prvním oddílu prvního disku podle pořadí v BIOSu.

Vista rozeznává disky a oddíly podle identifikátoru – signatury disku a pozice na disku, ve které oddíl začíná. To má řadu výhod – přidání či odebrání disků nezamíchá s cestou k oddílům, a disk můžete přehodit na jiný konektor, bootmgr si jej najde a nastartuje z něj.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,