Prohlížeče | Firefox

Klid před bouří. Firefox 88 přináší drobné změny a vypíná podporu FTP

Na počítače s Windows, macOS a Linuxem včera dorazila nová verze prohlížeče Firefox. Mozilla opravila 14 bezpečnostních děr a přinesla několik drobností. Větší změny přinese až příští vydání, které dostane nový vzhled Proton.

Osmaosmdesátka nově podporuje formuláře v PDF využívající JavaScript. Na Linuxu lze stránku zvětšovat gestem pinch-to-zoom pomocí touchpadu. A Mozilla zazdila další možnou cestu, kudy jedna stránka mohla číst obsah z jiné prostřednictvím tzv. window.name property.

Firefox 88 deaktivoval protokol FTP pro přístup k souborovým serverům. Zatím jde stále aktivovat přes experimentální nastavení about:config, ale od verze 90 funkce zcela zmizí a prohlížeč bude provoz ftp:// přesměrovávat na zvláštní klientské programy (například FileZillu). FTP se už zbavuje i Chrome a z něj vycházející aplikace.

Funkce pro zachycení screenshotu stránky se přesunula z hlavního menu do kontextové nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši. Tvůrci přidali také nové pravidlo, že po přidělení práv k využívání kamery nebo mikrofonu se na stejném zařízení, stejném panelu a stejné stránce neobjeví tento dialog znovu v nadcházejících 50 sekundách. Kdybyste například stránku omylem zavřeli a chtěli se na ni vrátit…

Evoluce značky Firefox:

Diskuze (11) Další článek: Lego v březnu: Discovery pro dospělé, nejlepší stavby a přehled slev

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,