Klíč k úspěchu Windows 2000: serverové aplikace a vzdálená správa

Systém sám není přesvědčujícím argumentem; Exchange, SQL Server a RAS ano.
Hlavní nárůst tržního podílu Windows 2000 se očekává až v druhém roce; první rok by měl být, tak jak je tomu vždy, rokem „early adopters“; uživatelů a firem, kteří rádi zkoušejí nové věci už jaksi z principu, kvůli vlastní progresivnosti a snaze o získání náskoku i za cenu možných obtíží.

Microsoft zhruba do jednoho roku od uvedení Windows 2000 na trh kompletně přepracuje celou svou serverovou sestavu, celý BackOffice, aby využívala nových vlastností Windows 2000. Právě zde se čekají největší pokroky, vždyť Exchange, SQL Server, Site Server či Internet Information Server mají své „zlaté verze“ ještě daleko před sebou; uživatelé stále toužebně čekají na vylepšení výkonu a odstranění chyb – a jsou ochotni za to zaplatit. Až nové verze těchto produktů by tedy měly způsobit, že se Windows 2000 (to dobou už prošlé důkladným praktickým testováním a zaplátováním nalezených chyb a chybiček) začnou instalovat coby standard, a že se na ně začne masivně upgradovat.

Samozřejmě, soupeřem se stále více stává Linux, za kterým stojí tři hlavní síly: jednak je zdarma, jednak je skutečně slušně kvalitní a intenzivně vyvíjený, a jednak jej podporují velké hardwarové společnosti, i když třeba jen proto, že nechtějí být rukojmími příliš silného Microsoftu. Skupinu „sehraných“ serverových aplikací z jedné stáje ale Linux nemá; je několik izolovaných aplikací, byť vysoké kvality (Apache, MySQL), v soutěži „družstvo proti družstvu“ by ale asi dnes vyhrál Microsoft poměrně snadno.

Pro penetraci Windows 2000 na pracovní stoly uživatelů bude velikým argumentem schopnost vzdáleného přístupu a vzdálené správy. Dříve se toto na platformě Windows NT-9x dalo řešit krkolomnými řešeními – k celkem oprávněnému pošklebování unixářů, kteří jsou na bezproblémový vzdálený přístup zvyklí jako na jednu ze standardních vlastností systému. Windows 2000 by měly být na tom podstatně lépe, zejména, pokud se baví server W 2000 s desktopem W 2000. Toto musí prověřit praxe, praktické úkoly, se kterými se administrátoři ve firmách setkávají; pokud to ale bude fungovat dobře, může „ty, kteří sedí na penězích“ přesvědčit logický výpočet o úsporách při fungujících vzdálených konfiguracích (a monitoringu??!).

Diskuze (11) Další článek: Ďábelsky rychlé disky

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,