Klávesnice Optimus: vypadá to černě, za třicet tisíc

Tedy přesněji, černobíle. Poté, co několik webů zveřejnilo fotky z testů klávesnice Optimus mini three s trojicí krásných barevných displejů už málokdo pochyboval, že by nebylo možné Optimus vyrobit. Až týden po ohlášení zahájení předprodeje nové klávesnice ke 12. prosinci lezou z autorů, jako z chlupaté deky, pomaloučku zprávy, které všem příznivcům této technologie vyrážejí dech.

Nejprve designéři ze studia Art Lebedev přišli se zprávou, že prozatím upouštějí od deseti programovatelných kláves pro spouštění aplikací a zůstane jen 103 základních kláves.

Dalším nápadem, kterak snížit výrobní náklady, a který už byl nadšenými příznivci hodnocen s menší vlnou nevole, bylo zavedení „některých“ kláves bez displeje. Změna u shiftu, kurzorových šipek či enteru – to se ještě dá považovat za docela rozumné. Horší je to s numerickým blokem; a sedmnáct obyčejných kláves navíc, to už je docela razantní změna. O tom, které další klávesy budou mrtvé, se taktně mlčí. Klávesy pro ovládání hlasitosti, které byly původně nad numerickým blokem, zmizely úplně.

Zároveň s tím souvisí i „drobná“ změna vzhledu – z krásných velkých průhledných kláves s displejem přes celou plochu se stalo cosi z tmavého plastu okýnkem přes polovinu klávesy. Vše má být dovedně maskováno použitým materiálem tak, aby to vypadalo, že je displej přes celou klávesu. No, budiž, zřejmě to mělo znamenat výrazné snížení koncové ceny, aby si to mohl koupit i normální člověk.

Následovalo drobné pošťouchnutí autora s tím, že cenu klávesnice oznámí 12. 12. 2006 a diskutující mohou zkusit cenu uhodnout. Odhady se různí, většinou se částka pohybovala kolem 250 amerických dolarů, pesimisté stavěli horní hranici na pět set.

Sedmadvacátého listopadu se stalo něco, co vyrazilo dech všem, kteří se zájmem sledují každé šustnutí o této periferii už od okamžiku, kdy se vyrojily první nádherně barevné ilustrační obrázky (jak se později ukázalo, nikoliv fotografie prototypu, ale vizualizace). Objevila se opatrná zmínka o tom, že se zvažuje nahrazení maticových OLED displejů hýřících čtyřmi tisíci barev za levnější FSTN displeje. To, že časem údajně nahradí u počítačů léta zapomenutou klasiku z dob notebooků s černobílým LCD displejem nový typ OLED displejů, o kterém se studio Art Lebedev právě dozvědělo, už asi může vzrušovat jen zaryté optimisty (nebo optimusisty?).

Ani zmínka, že monochromatický displej se vlastně perfektně hodí na 95% věcí, které člověk může po takové klávesnici chtít, a to, že barva bude, ale později a dražší, nezabránila lavině reakcí lidí, kteří měli náladu, jako by jim spadly hračky do kanálu.

V příspěvcích nechyběla ani zmínka o klávesnici United Keys 205Pro. Ta se od „superklávesnice“ v této fázi liší snad jen tím, že je kláves s displejem o matici 20×20 pixelů jen dvanáct, prodává se již od ledna letošního roku za tři stovky dolarů, a je o něco ošklivější.

Pokud se domníváte, že už se dá po těchto „drobných“ změnách, které během deseti dní udělají z více než rok opěvované klávesnice se spoustou obrovských barevných čudlíků šmudlinku s klasickým rozložením, čtvrtinou obyčejných kláves a miniaturními displeji pokazit jen málo, jste na omylu.

Včera se po postesku autora nechápajícího sarkasmus a negativní reakce od lidí, co nemají ani zdání, jak je obtížné něco vyvíjet, objevila zmínka o tom, že je 12. prosince možné předobjednat „pouhé“ sto tři kusy klávesnic. Ty mají být hotové někdy v květnu 2007. Tentokrát už nechyběla ani cena, která musí dorazit každého, kdo se živí prací. Zkrátka, máte jedinečnou možnost svými dvanácti stovkami dolarů (ani nemám odvahu přepočítávat to na koruny) podpořit vývoj a objednat si klávesnici s termínem dodání, na který se ani tuzemské e-shopy nehrabou. To vše, jako vždy, s optimistickou notickou o tom, že příští várka bude již stát pod tisíc dolarů a k odběru bude přichystaná někdy v září 2007.

Pomalu, ale jistě mi to začíná připomínat jeden Český sen. Pevně věřím, že se z celého projektu nevyklube performance bandy studentů designu, která s desítkou vyrenderovaných obrázků a třemi fotografiemi barevných displejů zblbla celý svět IT. Prozatím navrhuji klávesnici Optimus překřtít na Pesimus a tiše čekat, zda se v rámci dalších úsporných opatření nedočkáme nahrazení displejů systémem výměnných papírků či stovky klasických podsvícených kláves. Jak někdo trefně v diskuzích poznamenal na konto ceny - za dvanáct stovek dolarů už se vyplatí zapamatovat si, že na plochu se dostanu přes Win+D.

Uvidíme, co se stane v květnu 2007, kdy mají být první kusy připravené k odběru.

Diskuze (9) Další článek: Nvidia G80 má problém s ochranou (HDCP)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,