Klávesnice Logitech diNovo Edge: designérský skvost, ergonomické nedochůdče

Zdatného soupeře v podobě klávesnice Logitech diNovo Edge dostane ohlášená luxusní multimediální klávesnice od Microsoftu. Na excelentní design tak trochu doplácí ergonomie. Pojďme si představit klávesnici, jejíž role je zřejmá - konkurovat designérům z Redmondu.

První set diNovo, který Logitech vypustil do světa, se zapsal především neuvěřitelnou prodejní cenou. V lednu 2004 se v době, kdy jsme zveřejnili její recenzi, prodávala tato luxusní sada klávesnice s myší za osm a půl tisíce korun. Dnes je pravda o něco levnější a existuje i její okleštěná varianta, která se prodává za tři tisíce korun. Přesto jde o částky, které zdaleka převyšují to, co je ochotna většina lidí do klávesnice investovat.

Nový model z této řady s přídomkem Edge je opět do velké míry výjimečný. Jak to vypadá, tradičním prvkem luxusních periferií se stane použití broušeného hliníku. Ostatně, i spoustou ostatních vlastností se sadě od Microsoftu podobá. Jde o první klávesnici Logitechu, která své Li-Ion akumulátory dobíjí v dokovací stanici (pro celodenní práci má stačit pět minut nabíjení). Taktéž je po pravé straně vybavená touchpadem. Stejně jako u MS Wireless Entertainment Desktopu komunikuje klávesnice s počítačem za pomocí technologie Bluetooth a dosah činí přibližně deset metrů. A asi to nejdůležitější, také zde schází numerický blok, pročež tuto klávesnici asi většina potenciálních kupců zavrhne už na první pohled.

V čem se ale diNovo liší? Použitý hliníkový rám je zkombinovaný s tmavým poloprůhledným černým plexisklem. Kromě estetického hlediska to má i jiný důvod – některé popisky a ukazatele se totiž chovají inteligentně. Bez podsvícení nejsou vidět, ale jakmile je to vhodné, rozzáří se oranžovým světlem. Narozdíl od konkurenční sady také schází zmínka o myši, i když se v materiálech se hovoří o tom, že se k této klávesnici báječně hodí nová MX Revolution.

Denis Pavillard, vice prezident marketingu si (překvapivě) design nové klávesnice nemůže vynachválit: „diNovo Edge je nejkrásnější a nejelegantnější klávesnice, jakou jsme kdy udělali. Na první pohled si k ní vypěstujete emocionální vztah, a toto pouto ještě zesílí, pokud na ní spočinou vaše ruce.“

První generace klávesnic diNovo byla navržena tak, aby co nejlépe ukojila choutky zákazníků nadšených minimalistickým designem plochých LCD panelů. Ostré úhly a nízký profil si zachovává i nový model diNovo. S minimalistickým designem se však jde ještě dál. Multimediální tlačítka již z klávesnice neční, ale jsou zapuštěná do horní plochy. Ovládání hlasitosti má podobu potisku a funguje na principu touchpadu. Absence numerického bloku má na jednoduchém a elegantním vzhledu klávesnice taktéž významný podíl. A „neviditelné“ popisky oku lahodícímu vzhledu klávesnice jen prospívají.

Bezesporu dominantní prvek na pravé straně klávesnice naznačuje možný trend u příštích generací klávesnic. Touchpad již nebude jen hloupá destička sloužící k přesunu kurzoru, lze z něj udělat mnohem inteligentnější ovládací prvek. Nic nebrání renesanci tohoto ovladače, který se jako náhrada myši u běžných klávesnic ve své tradiční podobě neujal.

Stejně jako u MX Revolution, nové kancelářské supermyši, se s jeho pomocí můžete pohybovat dokumentem s využitím akcelerace skrolování (byť jde v tomto případě o kolečko virtuální). Stačí jen kroužit po jeho okraji. Může však posloužit i namísto myši. Nejpodstatnější je však to, že můžete touchpad kdykoliv naučit novým kouskům – stačí jen změnit software.

Dalším prvkem, tentokrát vyzkoušeným na předchozí generaci klávesnic, je ovládání hlasitosti, fungující také na principu touchpadu. I když i to je o něco obohaceno. Designéři si pohráli s možností, které jim kombinace plexiskla a podsvícení skýtá. Rozsvícené LEDky v řadě vedle ovládání hlasitosti už při letmém pohledu ukazují, jakou úroveň má nastavená hlasitost. Funkce je hezky vidět na flashové prezentaci od Logitechu. Mimochodem, v ní si můžete všimnout, že narozdíl od publikovaných obrázků s tlačítky mohl být nalevo na klávesnici obdobně fugnující zoom; na úvodní animaci je také další odlišnost - LEDky uprostřed prostoru pro ovládání hlasitosti.

Ostatní „neviditelné“ popisky se rozzáří v okamžiku, kdy stisknete klávesu Fn, aby byly nápomocny při výběru správné klávesy. A je to věru zapotřebí. On má totiž onen minimalistický design a způsob ovládání jednu velkou nevýhodu – čím méně prvků je k dispozici, tím je práce se zařízením neohrabanější.

Asi není zapotřebí připomínat, že se podobná klávesnice příliš nehodí na zadávání účetních případů. Absence numerického bloku je do jisté míry zarážející vzhledem k tomu, že první generace klávesnic diNovo numerický blok měly, i když odděleně. Mohla to být velká výhoda oproti stejně zaměřeným klávesnicím Microsoftu, Logitech však svou šanci promarnil. Přesto nikde není psáno, že se nedá numerický blok přidat. Ale na žádných firemních materiálech se s něčím takovým nepočítá, což je zejména pro národy, kterým čísla v horní řadě nahradily klávesy se znaky s diakritikou, znatelná ztráta.

Na rutinní kancelářskou práci tedy diNovo Edge nebude. Je to škoda, klávesnice s nízkým profilem a nízkým zdvihem jsou totiž u lidí „pracujících“ rukama stále oblíbenější. Nůžkový mechanismus uchycení kláves si tak budou vychutnávat spíše jedinci, kteří na klávesnici píší také očima.

Dlouhá klávesa Delete je další věc, kterou řada lidí Logitechu neodpustí, i když už se Insert objevuje nad blokem navigačních kláves. Jinak uložený blok je něco, na co si ani po dvou dnech intenzivní práce úplně nezvyknete. Na druhou stranu, ke klasickému uspořádání to má oproti řešení Microsoftu výrazně blíž. Také klávesa Win zůstala na rozdíl od konkurenta na svém místě, a přeřazovač Fn nahradil klávesu pro kontextovou nabídku. I když ne dokonalé, bezesporu lepší řešení.

Viděno okem designéra, Logitech trumfnul Microsoft minimálně o jednu třídu, něco takového asi ještě nějakou dobu od jiného výrobce neuvidíme (i když se časem jistě vyrojí periferie, které jako by svému idolu z oka vypadly). Z ergonomického hlediska je, když překousneme absenci tradičního rozmístění kláves, bezesporu zajímavá přítomnost multifunkčního touchpadu. Jako univerzální dálkové ovládání je podobná periferie výborné řešení. Zkrátka je škoda, že je tato klávesnice spíše na hraní.

Logitech diNovo Edge se má na trhu objevit v listopadu, ohlášená cena je dvě stě amerických dolarů. Pokud by se u nás prodávala o něco levněji, obdobně, jako myš MX Revolution, dá se předpokládat cena kolem čtyř a půl tisíce korun.

 

Zdroj: Logitech

Diskuze (31) Další článek: Microsoft se odvolal proti pokutě Evropské komise

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,