Časopis Computer

Klasik mimozemšťan: krátké zkušenosti s editorem textů #Computer25

Slavíme 25 let časopisu Computer a toto je článek z prvního čísla z roku 1994.

Nelze jen tak zapomenout na loňský Invex a pány ve středověkých kostýmech v pavilonu B, na bombastickou reklamu v počítačových časopisech. Pochybuji, že v roce 1993 byla nějakému jinému DOSovskému textovému editoru věnována větší pozornost, a to kdekoli na světě! Marketingová a propagační cesta byla vytvořena parním válcem… kdy po ní pojede produkt?

Skoro půl roku (!) po Invexu se textový editor Klasik konečně dostává do prodejní sítě. Těší nás, že jej redakce Computeru obdržela mezi prvními – pokusíme se ihned čtenářům zavděčit prvními dojmy.

Klasik1.jpg

Než jej spustíte, musíte jej nainstalovat. Vše probíhá celkem normálně a korektně, za vrzání disket v mechanice si prohlížím balení a manuál. Ten je vytvořen věcně vysoce kvalitní a po formální stránce čpí profesionálním Desktop Publishingem.

Kvalitní manuál obvykle předznamenává, že by stejně kvalitní mohla být i další podpora, odstraňování nedostatků, další verze… Na obalu je místo původně se vyskytující známé firmy SIR uvedena firma Optimal, dokonce s copyrightem. Fenomén Klasi si jistě zaslouží hluboký rozbor na téma „co na jaře roku 1994 s DOSovským editorem“, tím se ale nyní zabývat nebudu.

Rovněž tak nemá smysl vyjmenovávat veškeré funkce a škodolibě poukazovat na zjevné nebo subjektivní nedostatky. Jako hlavní považuji odpověď na otázku, proč stojí či nestojí za to si Klasika pořídit.

Velmi stručně: Co to je a co to umí

Klasik je slovní procesor, pracující pod MS-DOSem. můžete v něm psát vše, od běžných dopisů až po složité dokumenty s komplexním grafickým layoutem včetně obrázků. Program obsahuje v podstatě obdobné funkce, které naleznete v jednodušších windowsových editorech, zhruba „někde mezi“ Write a Wordem.

Program rovněž obsahuje správce souborů po vzoru Norton Commanderu (na tak šikovný) a několik typicky applovských funkcí, jako je otevření dokumentu jeho grafickým uchopením ve správci souborů a upuštěním nad ikonou programu, odpadkový koš apod.

Klasik3.jpg

Grafické rozhraní programu je velmi applovské, takže velmi dobré. Jako drobný bonus obsahuje Klasik kartotéku, organizér a E-mail; význam těchto modulků však považuji za minimální.

Hlavní trumf: WYSIWYG!

No a co, řeknou si uživatelé šestsetdvojky nebo MATu. můj editor mi v podstatě stačí a nevím, proč bych si měl zvykat na něco jiného a ještě za to zaplatit. Klasik má však velmi kvalitní WYSIWYG, tj. přímo v editační obrazovce vidíte text přesně tak, jak bude vytištěn na tiskárně. Výsledná kvalita tisku je podobná jako u profesionálních windowsových programů – kvalitní proporcionální patková i bezpatková písma, dobrý kerning – na pohled nerozeznáte výtisk z Klasiku od výtisku z WinWordu.

Díky WYSIWYGu a kvalitním písmům se pro uživatele opět posunuly možnosti pořizování pořádných dokumentů o pěkných pár investovaných tisíc Kč dolů. K provozu stačí i to nejobyčejnější PC-AT s 640 kB RAM, a už od počítače 386SX/20 MHz nahoru běhá program slušně a bez větších prodlev.

Klasik2.jpg

Velkou šanci Klasiku vidím právě v kancelářích, kde nároky na kvalitu dokumentů vzrůstají a kde už prakticky není místo pro ojeté PC-AT či PC-386SX, na kterých dnešní Windows nespustíte. Tisk je pak opodstatněný na tryskové nebo laserové tiskárně a pracuje bez problémů.

Trošku rýpnout si musíme

Záměrně jsem k prvnímu pohledu přistoupil jako průměrný uživatel, ne jako rýpavý recenzent, který má škodolibou radost z každé další nalezené chybičky programu. Oněch chyb a nedostatků se nalezne dost a nepochybně se o nich dočtete v nějaké manišovské recenzi na téma „Tisíc cest, jak zbourat Klasik…“.

Já jsem na něm prováděl úkony typické pro středně kvalifikovanou sekretářku a byl jsem spokojen – program mi má skromná přání plnil ochotně a správně. Program chápu jako verzi 1.0 a k jako takové jsem benevolentní. Pokud se bude dobře prodávat (a myslím si, že v našich obou republikách – program podporuje i slovenskou klávesnici – je místa ještě tak na 50 000 instalací DOSovských texťáků, než tento obdivuhodný operační systém zhyne nadobro), obdrží Optimal stovky připomínek od uživatelů a prodejců, a brzy vznikne verze 1.5, 2.0, 2.10 atd.

Klasik4.jpg

Některé připomínky si na závěr přesto dovolím uvést. Program by měl podporovat vyšší rozlišení než 640×480; automaticky rozpoznat grafiku a nastavit režim alespoň 800×600 (když už ne 1024×768¨, který umí i jednodušší programy. Jak praví staré české přísloví „Z … bič neupleteš!“, neboli na 640 bodech není WYSIWYG žádným pořádným WYSIWYGem.

Trošku mi vadí požadavek na 520 kB volné paměti RAM. Stačí pár driverů, síť a Klasika jednoduše nespustíte. Možnost jen jednoho současně otevřeného textového souboru je dnes stěží prominutelná, stejně jako řada chyb v dialogových panelech (funkční klávesy atd.). Nicméně – Klasik rozhodně není zklamáním a již dnes se těším na rychle následující vylepšené verze s příjemnými finančními podmínkami upgradu pro stávající uživatele.

Infobox

  • Produkt: Editor textů Klasik pro DOS
  • Zapůjčeno od: Optimal, Praha
  • Výrobce: Optimal, Praha
  • Cena: 3250 Kč bez DPH, 100 Kč demoverze
  • Telefon: 02-24311001

Časopis Computer slaví 25 let od založení. Úplně první číslo jsme nechali vytisknout znovu a přibalili k aktuálnímu květnovému vydání. K tomu jsme se rozhodli na Živě vydat několik dalších článků z nejstarších vydání.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

2403_lezi.png

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (19) Další článek: ELONOVINKY: Na Crew Dragonu explodovaly motory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,