SSD | Datacentra | Servery

Kioxia už chystá výkonná NVMe SSD pro PCI Express 5.0

Na trhu se postupně objevují SSD využívající dvakrát vyšší propustnost PCI Express 4.0 oproti PCI Express 3.0, ale společnost Kioxia (dříve Toshiba Memory) už se připravuje na další generaci, která opět zdvojnásobí propustnost na jednu linku.

Pro PCI Express 5.0 totiž vyvíjí podniková SSD, která jsou určená pro servery a datacentra. Oproti běžným formátům budou mít nový EDSFF (Enterprise and Datacenter SSD Form Factor) E3.Short (E3.S) a E3.Long (E3.L), který zároveň umožňuje využít více elektrické energie. Díky tomu bude možné vytvořit SSD s mnohem vyšší kapacitou a vyšším výkonem než u standardních formátů.

Nové formáty jsou v této fázi připravené až pro 40 W. Současné dostupné modely CM6 využívající rozhraní PCI Express 4.0 mají 18kanálový řadič s 96vrstvými čipy 3D TLC NAND flash. Rychlost sekvenčního čtení je až 6,2 GB/s a u zápisu 4 GB/s. Vzhledem k zaměření mají velmi dobré hodnoty náhodného čtení a zápisu: 1,4 milionu IOPS, respektive 350 tisíc IOPS.

Plánované modely ve formátu E3.S určené ještě pro PCI Express 4.0, mají mít spotřebu až 28 W, přičemž pro přenos dat se používá až osm linek.

Diskuze (2) Další článek: Přichází H.266 (VVC). Videa při stejné kvalitě jako u H.265 (HEVC) budou dvakrát menší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,