Kingston uvede levný 40GB SSDNow V za dva tisíce

Přibližně před týdnem jsme vás informovali, že Intel připravuje levné 40GB SSD, u kterého se předpokládá cena kolem 2 000 Kč s DPH. Konkurence mezi výrobci je ale velká a Kingston představí 9. listopadu nový model ze série SSDNow V, který disponuje stejnou kapacitou i použitými čipy.

Kingston SSDNow V má klasické 2,5" rozměry a kapacitu 40 GB. Tu tvoří nové 34nm MLC (Multi Level Cell) NAND flash čipy, které jsou připojeny na Intel řadič. Složení i parametry takřka přesně odpovídají připravovanému modelu od Intelu, možná se tak jedná pouze o přeznačené SSD. Rychlost čtení je výborných 170 MB/s, přičemž důvodem takto nízké ceny je pomalejší zápis 40 MB/s. Zápis však není při práci se systémem tolik důležitý, většinu času totiž probíhá právě čtení.

Tento SSD není určen pro náročné uživatele, kteří vyžadují vysokou rychlost zápisu. Maximální rychlost lze využít především u velkých souborů, pro ty je ale lepší použít levnější pevné disky (například v RAID0), kde je rychlost čtení i zápis velkých souborů velkou výhodou.

Malá kapacita je tak ideálně určena pro operační systém a různé důležité a nejčastěji používané programy. Při uvedení bude k dostání za 85 USD (přibližně 2 000 Kč s DPH), standardní koncová cena za samotné SSD je ale stanovena na 115 USD (přibližně 2 500 Kč s DPH), retail verze (klonovací software, kabely pro SATA a napájení, sada pro uchycení do 3,5" pozice) pak za 130 USD (přibližně 3 000 Kč s DPH).

Kingston_SSDNow_V_Series_40GB_Boot_Drive_01.jpg

Diskuze (9) Další článek: AMD příští rok uvede tříjádrový Phenom II N820 pro notebooky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,